Bekijk de galerij In beeld: Slimme renovatie in de stad gericht op de natuur

In beeld: Slimme renovatie in de stad gericht op de natuur

Renovatie gesloten, Reportages

De bescheiden laan waar deze rijwoning staat, loopt langs het prachtige natuurgebied van het Rood Klooster in Oudergem. Een geweldige troef! Architect Renaud Van Espen viel dan ook meer voor de charme van de omgeving dan voor de vervallen woning. “Carmen en ik hebben dit huis voor het uitzicht gekocht”, zweert hij.

Door zijn ontwerp voor de renovatie af te stemmen op de stedenbouwkundige richtlijnen, was het bekomen van de vergunning geen probleem. De architect optimaliseerde het woonvolume immers binnen de lijnen van de bestaande gemeenschappelijke muren.

Trapsgewijze uitbreiding

De oorspronkelijke woning had al een mooie breedte van 6 m, en dat was een troef. Verder telde ze drie verdiepingen met telkens twee aansluitende kamers, een zolder onder het dak, en kelders. De uitbreiding op de benedenverdieping was essentieel om een comfortabele keuken te kunnen installeren en de leefruimte open te trekken naar de tuin.

Op de eerste verdieping staken de scheidingsmuren reeds voorbij de achtergevel uit en de architect maakte er dankbaar gebruik van om de ouderlijke slaapkamer en badkamer maximaal te vergroten. De tweede verdieping bleef binnen de bestaande afmetingen maar kreeg een nieuw dak. De woning voldoet nu perfect aan de noden van het gezin en kijkt trots uit op de rijke, groene omgeving.

Tekst Marie Delooz

Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels