Bekijk de galerij In beeld: Spelen met dozen

In beeld: Spelen met dozen

Nieuwe appartementen en loften, Reportages

Martijn Frank Dirks van studiomfd bedacht binnen een kwartier de lay-out voor de cascoloft van Helmer en Muriël. Twee losse dozen in de ruimte zorgen voor een hoge tussengelegen entree. Een doordacht ontwerp dat door zijn juiste vormgeving én het juiste kleurgebruik heeft geleid tot een gewaagde woning.

De basis van de loft is een grote hoge ruimte met aan twee kanten glas. In de plaats van een echte verdieping te creëren voor de slaapkamers en de badkamer, hing de architect twee grote dozen op in de ruimte, een vooraan en een achteraan. Als vanzelf ontstond daardoor de vide boven de inkom, waar je de hoogte van de ruimte heel goed beleeft. “De rest van de loft kreeg op een heel organische en natuurlijke wijze vorm”, aldus de architect.

“Wij wilden namelijk dat de trap aan de kant van het balkon zou uitkomen”, vertelt Helmer. “Daar maakten we een hoge ruimte, waar we de eettafel hebben gezet. Wij beschouwen dat als de voorkant van de woning. Dat maakte het dan weer logisch dat onze slaapkamer aan de achterkant kwam. We moesten ook rekening houden met de voorgeschreven plafondhoogtes. Voor een leefruimte is dat 2,60 meter. Onze slaapkamer kreeg die hoogte, waardoor de ruimte daaronder automatisch als een loungeruimte ging aanvoelen. Daar zet je geen eettafel neer.”

De keuken kreeg een plek langs de trap en onder de eerste doos. Die locatie geeft de open keuken toch een intiem karakter. “Ik ben erg blij met de locatie van de keuken in het doorloopgedeelte”, aldus Helmer. “Anders krijg je daar toch maar een heel lange loze ruimte waar je niets mee doet.”

Functioneel gebruik

Om de ruimte zo goed mogelijk te organiseren en de bewoonbare oppervlakte zo groot mogelijk te houden, benutte de architect elk hoekje en gaatje om iets op te bergen. Zoals de grote wandkast in de woonkamer of de ruimte onder de trap. “De trap naar boven is best breed, omdat bovenin een deur staat en op het onderste niveau ook de koelkast onder de trap moest komen. Dat hij tevens een stuk de woonkamer insteekt, is op gevoel ontstaan; vanuit een onbewuste opvullingsgedachte. En dat maakt dat het geheel mooi klopt”, besluit Martijn.

Flexibiliteit

Het uitgangspunt van dit ontwerp was dat Helmer en Muriël er heel bewust voor kozen om alles van voor naar achter open te houden. Daardoor kijk je onbelemmerd van de ene kant naar de andere, terwijl – en dat is toch bijzonder – elke ruimte op zich toch de nodige geborgenheid biedt.

Het ontwerp is ook heel flexibel. Helmer: “Iemand die onze loft zou kopen, kan in deze ruimte makkelijk weer zijn of haar eigen woning ontwerpen. Hier is alles zo gesloopt. Dat is wel wat anders wanneer je een woning uit de jaren 1920 koopt en die wil gaan verbouwen.”

Ontwerp Martijn Frank Dirks – studiomfd

Tekst Emmy van Dantzig – Foto’s Jansje Klazinga

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels