Bekijk de galerij In beeld: Stal wordt luxueuze woning

In beeld: Stal wordt luxueuze woning

Inspiratieprojecten, Renovatiedag

Van een koeien- en paardenstal een riante serrewoning maken, evident is het niet. Eigenaar Yusuf Yaman en het team van MAN architecten slaagden met brio in hun opzet en leverden een prachtig werkstuk af met een hoog Bokrijk-gehalte.

De site, gelegen tussen Sint-Niklaas en Temse, ademt bucolische rust uit. De eigenaar kocht de hoeve, samen met de schuur, paarden- en koeienstal en een grote lap grond een zestal jaren geleden. Het woonhuis en de schuur bleven onaangeroerd, maar de stal werd opengebroken en verlengd met een 30 vierkante meter grote serre. Het resultaat is verbluffend. 

Serre

“Ik wilde een echte serre, geen veranda”, benadrukt Yusuf. “Een volwaardige plek om te wonen, maar ook om groenten en kruiden te kweken en te koken. Het moest een vast deel van de woning worden waar dag in, dag uit wordt geleefd en waar we direct voeling hebben met de natuur.” Geen onbelangrijk detail: Yusuf Yaman is de bezieler achter PAKT Antwerpen, dat zichzelf omschrijft als “een hotspot en hutsepot van bedrijven en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten”. Een ondernemer pursang die bruist van de ideeën en een eigen visie heeft op wonen, urban farming en circulair bouwen. 

Het project kwam tot stand als de symbiose van ideeën van bouwheer en architecten. “Wij gaven veel input voor de vormgeving van de volledige binneninrichting: materialen, vormen, verlichting…”, zegt Olivier Daelman, vennoot en interieurarchitect van MAN architecten. “Maar het idee achter de bestemming en de invulling van de site was van Yusuf.”

Leefkeuken

De rol van de serre, die aan de achterzijde is aangebouwd, is dus kapitaal. Ze werd door een gespecialiseerde serrebouwer – De Clercq uit Lochristi – ontworpen en geplaatst. De constructie is van staal, aluminium en hoogrendementsglas met zonwerende coating. Zelfs vanuit de verste plaats in huis – de slaapkamer van de ouders – heb je een ongehinderd zicht op de tuin en de velden erachter. 

“Ik wilde een echte serre, geen veranda. Een volwaardige plek om te wonen, maar ook om groenten en kruiden te kweken en te koken.”
Yusuf Yaman

Als amateur-kok kan Yusuf zijn hartje ophalen in deze leefkeuken in glas, waar een groot keukeneiland bekleed met staal en een massiefhouten eettafel de show stelen. Tomaten, courgetten, artisjokken, kruiden staan errond geschikt in grote plantenbakken, klaar om geplukt te worden. Verder creëeren enkele sierplanten een echte oase. 

Doordat de serre aansluit op de buitenschil van de stal, ontstaat er op die plek een koudebrug, maar dat euvel neemt de eigenaar er voor lief bij. “In de zomer kan het hier ook behoorlijk warm worden. Als het buiten 40 graden is, kan het hier wel tot 35 à 36 graden oplopen. Het dak van de serre kan wel open. Op die manier kan de overtollige warmte ontsnappen. De hangplanten in de serre en de bomen in de tuin bieden ook soelaas. Als het echt moet, kan de temperatuur met 10 graden naar beneden. Dan doen het ventilatiesysteem met dubbele stroom en de warmtepomp hun werk.”

Splitlevels

Vormt de grote serrekeuken het hart van het huis, dan zijn het de splitlevels en de trappen die de woning een uniek ruimtelijk effect en doorkijk verlenen. Zithoek, bureau en slaapkamer met dressing lopen naadloos in elkaar over en behouden via de serre licht en uitzicht op de natuur en de velden rondom. 

De zithoek bevindt zich een halve verdieping boven de keuken. Nog een half niveau hoger leidt een trap aan de ene kant naar het bureau, een andere brengt je naar de slaapkamer van de ouders er recht tegenover. Die grote slaapkamer is van de leefruimte gescheiden door een serrewand die de vorm van het dak volgt en een transparante scheiding vormt tussen privé en publiek.

Beneden leiden een draaitrap en een glazen loopbrug naar de slaapkamers van de kinderen. Die hebben ook hun eigen badkamer. Een extra badkamer met vrijstaand bad en sauna maakt het gelijkvloers compleet. Opvallend zijn de auberginekleurige vloer en wanden in Mortex, een decoratieve waterdichte afwerkingspleister, naast enkele houten accenten en koperen kranen.

Authenticiteit

Wat de woning nog specialer maakt, zijn de authentieke elementen die mooi bewaard zijn gebleven of op een andere plek werden hergebruikt. Neem bijvoorbeeld het uitzicht van binnen op de bestaande dakstructuur en de witgeschilderde oude dakpannen, de oude voederbakken die als schoenenrek worden gebruikt of de oude waterbak van de dieren die nu dienstdoet als wastafel. Sommige materialen zijn afkomstig van andere afbraakpanden. Zo zijn de vloeren van de verdieping en het terras gemaakt van afgedankte steenschotten in azobé. Ze komen van oude steenfabrieken waar ze werden gebruikt om bakstenen en beton op te drogen. Hier zijn deze exotische planken in een stalen frame gevat en als vloerdelen gebruikt. “Azobé is een bijzonder duurzame en dure houtsoort”, vult Yusuf aan. “Toen ik dit afvalproduct uit de steenbakkerijen ontdekte, moest ik geen twee keer nadenken. Ze geven deze woning een uniek karakter en passen volledig in mijn recuperatievisie.”

Circulair

De fronten van de keukendeurtjes dan. Die zijn gemaakt van hout van oude treinwagons en door de eigenaar uitgerust met handvatten van koeienkettingen. De robuuste eettafel in de keuken is gemaakt van de oude stalpoort, de trappen zijn gerecupereerd uit de gebouwen van PAKT in Antwerpen, de kelderdeur was in een vorig leven de deur van het kippenhok. De toiletdeur is al even authentiek en werd gered uit de boerderij. Troggen en botertonnen kregen een tweede leven als bloembak. Kortom, een hele reeks materialen en objecten kregen een herbestemming. “Mijn inspiratie heb ik opgedaan in Bokrijk”, erkent Yusuf. “Dat oorspronkelijke, eerlijke en onvervalste maakte een diepe indruk op mij en dat heb ik in dit tweehonderd jaar oude gebouw willen vrijwaren.”

Mix

Als je het zo op het eerste gezicht ziet, zou je het niet zeggen, maar de woning is wel degelijk goed geïsoleerd, inclusief het dak. Het oorspronkelijke dak met de dakpannen blijft dan wel zichtbaar vanbinnen, aan de buitenzijde kwam eenzelfde dak met tussen-in een doorgedreven isolatie. Ook de muren en de steenrode gepolierde betonvloeren – voor de vloerverwarming – kregen een doorgedreven na-isolatie. De balansventilatie, de warmtepomp, de warmtepompboiler en zonnepanelen vervolledigen de technieken.  Deze serrewoning is een perfecte mix van oud en nieuw, met respect voor het verleden door recuperatie van waardevolle elementen en materialen. Het hele plaatje klopt, en bovendien is het een mooi voorbeeld van de circulaire bouwfilosofie.

Ontwerp MAN architecten

Tekst Jos Segaert
Fotografie Stefanie De Neve

Bezoek dit project samen met vele andere op www.renovatiedag.be.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels