Bekijk de galerij

In beeld: transformatie van een donker huis uit de jaren vijftig tot minimalistische zwart-witwoning

Renovatie gesloten

Een donker rijhuis uit de jaren 50 transformeerde naar een minimalistische zwart-wit woning met veel lichtinval. Hoe MVC Architecten uit Gent deze metamorfose verwezenlijkte? Door 'out of the box' te denken en de details te doen kloppen.

Nog voor we een voet binnen zetten, maakt deze woning al indruk. Met zijn spierwitte huid, pikzwart schrijnwerk en strakke erker eist de voorgevel de aandacht van elke voorbijganger op. Buren spreken wel eens van “het huis met een hoek af” omdat er onder het raam van de erker een hoekje ontbreekt. Zie het als een knipoog naar de knik in het dak achteraan het huis en een bewijs dat architecten Robbe Van Caimere en Nikolaas Martens op de details letten.

Uitstekende ligging

Het huis, dat de architecturale eentonigheid in de straat weet te doorbreken, werd verbouwd in 2011 en 2012 in opdracht van Anne-Marie, een alleenstaande mama van twee tienerdochters. Al jaren woonde ze in Merelbeke toen ze tijdens een van haar vele fietstochtjes dit huis te koop zag staan. “Eigenlijk was ik aan het uitkijken naar een mooi stuk bouwgrond in mijn gemeente, maar ik had me voorgenomen om ook huizen met een uitstekende ligging een kans te geven”, zegt ze. En vermits dit pand dicht bij haar werk en de R4 ligt, kon de locatie niet beter zijn. Het huis was oud en de bouwstijl van de jaren 50 lag Anne-Marie absoluut niet, maar ze zag er wel meteen potentieel in. Zich bewust dat het wel eens heel snel verkocht zou kunnen worden aan iemand anders, nam ze meteen contact op met MVC Architecten uit Gent met de vraag of een van beide zaakvoerders tijd had om langs te komen. “Mijn vriend kende het kantoor en ik was vastberaden om met jonge mensen in zee te gaan. Daarom heb ik hen gebeld”, zegt Anne-Marie. Twee uur nadat ze het “Te koop”-bordje had zien staan, was Robbe Van Caimere daar, klaar om haar te adviseren tijdens de rondleiding. Opdrachtgeefster en architect konden het onmiddellijk met elkaar vinden en klonken twee dagen later op de aankoop.


Tekst: Katrien Depoorter / Foto’s: Jonah Samyn


Martens Van Caimere Architecten – www.mvc-architecten.be


Ik ga bouwen & renoveren n°385

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels