In beeld: twee woningen in één
Nieuwbouw halfopen, Reportages
Twee huizen, één architecturaal geheel: dat was het idee. Het resultaat: een unieke samensmelting van twee BEN-woningen met een andere indeling, maar eenzelfde ziel.
Een project met twee bouwheren, het is en blijft eerder uitzondering dan regel. Vader des huizes Guido bezat een stuk grond met een bestaande woning, maar besloot die af te breken om het terrein te kunnen verkavelen in twee bouwpercelen. In plaats van ze te verkopen, hielden hij en dochter Elien zelf de touwtjes in handen. Ze lieten twee halfopen woningen realiseren die aan de buitenzijde één geïntegreerd geheel vormen. De linkerwoning behoort toe aan Elien en haar partner, de rechterwoning wordt verhuurd.
Zwart-witlogica met warme accenten
Net zoals de gevels geen kopieën van elkaar zijn, is ook de ruimtelijke indeling van de woningen verschillend. De interieurafwerking, die grotendeels bepaald is door Elien en haar partner, vertoont daarentegen wél veel gelijkenissen. “Ze hebben geopteerd voor een zwart-witlogica met een warme parketvloer en subtiele kleur- en houtaccenten. Op de verdieping is het zwart-witcontrast iets explicieter en ‘minimalistischer’ opgevat dan op het gelijkvloers, al zorgen losse accenten ervoor dat de huiselijkheid niet verloren gaat.”
“We zijn zeer tevreden met hun keuzes”, geeft Halsberghe toe. “Want een al dan niet smaakvol interieur kan een woning maken of kraken. In dit geval is de balans gelukkig zeer positief en zorgen de interieurelementen en -accenten ervoor dat de architectuur optimaal tot haar recht komt.”
Ontwerp CH-architecten
Tekst Tim Janssens
Foto’s Luc Roymans
Lees de volledige reportage in het maartnummer van Ik ga Bouwen (nr. 418)
Hoewel het volume zich manifesteert als één architecturaal geheel, omvat het twee woningen met een verschillende ruimtelijke indeling.
De woningen zijn zeer strak, maar vertonen tegelijk een sterke dynamiek, onder meer dankzij de gelijmde bakstenen gevel met sterk genuanceerde tinten. En het in- en uitspringen van bepaalde gevelvlakken.
Op het gelijkvloers loopt de bakstenen gevel op de linkerkant nog een tikkeltje door. Zo wordt het geheel niet gereduceerd tot een banaal volume, én kan inkijk vanaf de straatkant worden geminimaliseerd.
De gelijkvloerse achtergevel bestaat nagenoeg integraal uit glas.
Ook achteraan zou je kunnen denken dat beide woningen in feite één geheel vormen
Vanuit de keuken kijk je rechtstreeks uit op de tuin.
De glazen achtergevel op het gelijkvloers loopt niet door in hetzelfde vlak, maar springt een tweetal meter in om een overdekt terras te creëren.
Qua interieurafwerking opteerden de eigenaars voor een strakke zwart-witlogica met subtiele kleur- en houtaccenten.
Naast de trap naar de verdieping is nog een lichtjes afgescheiden bureauhoek ingericht, die rijkelijk verlicht wordt door een plafondhoog raam in de zijgevel.
Niet alleen de vloer van de leefruimte, ook de trap is bekleed met parket.
Het meubilair en de andere interieurelementen zorgen ervoor dat de architectuur optimaal tot haar recht komt. Ook hier voeren wit, zwart en houtaccenten de toon.
Het meubilair en de andere interieurelementen zorgen ervoor dat de architectuur optimaal tot haar recht komt. Ook hier voeren wit, zwart en houtaccenten de toon.
De deur die de leefruimte scheidt van de gang fungeert dankzij haar slanke zwarte staalaccenten meteen ook als interieurelement.
De grote ramen in de achtergevel lopen iets verder door dan het plafond. Het geeft de leefruimte hoogte en zorgt voor een onbelemmerd zicht naar buiten. Bovendien konden op die manier de rails voor de gordijnen onzichtbaar worden weggewerkt.
Een witte gietvloer en een marmeren aanrecht bakenen de open keuken visueel af en geven ze extra cachet.
De keuken bestaat uit witte kasten en maatwerkelementen, aangevuld met een werkblad en een spatwand in marmer.
Om geen plaats te verliezen en in dezelfde strakke architectuur te blijven, werden alle technieken minutieus weggewerkt, zoals ook de verlichting, ventilatiemonden…
Ook in de leefruimte is het contact met de tuin zeer intens.
Qua interieurafwerking opteerden de eigenaars voor een strakke zwart-witlogica met subtiele kleur- en houtaccenten.
De inloopdouche is volledig ingewerkt in de strakke interieurafwerking. Een subtiele uitsparing biedt ruimte voor de nodige badproducten zonder dat ze visueel storen.
Op de verdieping is het zwart-witcontrast iets explicieter en ‘minimalistischer’ opgevat dan op het gelijkvloers.
De masterbedroom met aansluitend een dressing. Ook hier zorgen enkele houttoetsen voor wat warmte.
Op de verdieping geen parket, maar een strakke, minimalistische gietvloer in het wit die over de hele verdieping doorloopt. Enige uitzondering is de kinderkamer.
Losse kleuraccenten zorgen ervoor dat de huiselijkheid op de verdieping niet verloren gaat.
De masterbedroom sluit rechtstreeks aan op een dressing en de badkamer. Via schuifwanden kan je deze drie geschakelde ruimtes wel van elkaar scheiden.
Zwart en wit vormen de rode draad doorheen de afwerking van deze woning. Warmere accenten en kleurtoetsen hier en daar maken dat het geheel verre van steriel aanvoelt.
Door de integratie van een aantal hernieuwbare technieken (zonnepanelen voor groene stroom, zonneboiler voor sanitair warm water, ventilatiesysteem D met warmteterugwinning…) in combinatie met een zeer goede isolatie, behalen beide woningen het BEN-niveau.