Bekijk de galerij In beeld: Van banale loods  tot lichtovergoten loft

In beeld: Van banale loods tot lichtovergoten loft

Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Authentiek, compact maar toch ruimte zat. Drie basiselementen die deze verbouwing in het Gentse kenmerken. Wat vroeger niets meer was dan een banale loods, is nu een open, aangename woning. Met dank aan atelier Janda Vanderghote.

Voormalige fabrieken en pakhuizen die jarenlang verkommerden, wekten de voorbije jaren steeds meer interesse van projectontwikkelaars en particuliere kandidaat-bouwers. Waar vroeger systematisch de sloophamer werd bovengehaald, krijgt dit industrieel erfgoed nu vaker een waardevolle herbestemming. Het kleinschalige project van Riet en Nicolas maakt daarop geen uitzondering. Samen zetten ze zich aan het werk.

Zichtbare littekens

“Het perceel maakte deel uit van een binnengebied dat volop in ontwikkeling was van een inbreidingsplan met gezinswoningen”, zegt Indra. “Binnen stond er enkel een betonnen structuur, bedekt met sheddaken van asbest. Maar ruimtelijk was het wel een interessant gegeven.”
De daken werden door specialisten zorgvuldig afgebroken en de bestaande structuur zou als basis dienen voor het plan. “We moesten enkel zien hoe het in te vullen. Met de bouwheren wilden we de aanwezige bouwelementen zo veel mogelijk verweven in de nieuwe vormgeving. De littekens van het verleden mochten duidelijk gezien worden.”

Dat lijkt aardig gelukt. De bestaande toegang tot het complex – een grote houten poort – werd afgebroken, samen met de loodsen ernaast, en vervangen door een grote glasgevel van 13 bij 6 meter in hoogrendementsglas met zonnefilter gevat in houten profielen. Die glasgevel zit iets meer naar achter. Riet en Nicolas leverden een deel van de binnenruimte op om plaats te geven aan een voortuin, die in verbinding staat met een gemeenschappelijk binnenplein. Een eveneens glazen deur – te herkennen aan dezelfde roze tint als de stalen kolommen – geeft toegang tot de woning. Een schuifdeur links geeft uit op de voortuin.
De betonnen pijlers kregen extra ondersteuning van stalen kolommen en vormen zo een grid dat de woning harmonisch structureert.

Open indeling

De ruimte was verder open en zo werd ze ook bewaard. De eet- en leefruimtes kwamen vooraan te liggen. Achteraan, in het midden, kwam één grote bergruimte; een kastenblok in multiplex Pools grenen met mooi gevlamde textuur. Het blok groepeert alle technieken centraal.
Op de zijkant bevindt zich de technische berging met de hoogrendementsketel en de balansventilatie, aan de achterzijde vind je het toilet en de badkamer met bad en inloopdouche. Die laatste krijgt licht via een dakkoepel, 6 meter hoger. Die koepel, die deel uitmaakt van een serie van drie, zorgt ook voor lateraal licht centraal op de eerste verdieping.
Die verdieping beslaat de helft van de oppervlakte van het gelijkvloers en is volledig voorbehouden als slaapzone. Hier vinden we een toilet en drie slaapkamers, twee voor de kinderen en de kamer van de ouders, elk voorzien van een sas en netjes naast elkaar geschikt langs een gemeenschappelijke overloop.

Met haar 170 vierkante meter hebben Riet en Nicolas een rustig gelegen, karaktervolle, compacte en toch ruime woning die aan al hun wensen voldoet en het bestaande industrieel patrimonium respecteert. “Ik wil graag onderstrepen dat stedenbouw van begin af aan helemaal achter het project stond”, vult Indra Janda aan. “Dat vergemakkelijkte onze taak aanzienlijk.”

Ontwerp Atelier jandavanderghote

Tekst Jos Segaert – Foto’s Sarah Van Hove (tenzij anders vermeld)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels