In beeld: Van banale loods tot lichtovergoten loft
Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages
Authentiek, compact maar toch ruimte zat. Drie basiselementen die deze verbouwing in het Gentse kenmerken. Wat vroeger niets meer was dan een banale loods, is nu een open, aangename woning. Met dank aan atelier Janda Vanderghote.
Voormalige fabrieken en pakhuizen die jarenlang verkommerden, wekten de voorbije jaren steeds meer interesse van projectontwikkelaars en particuliere kandidaat-bouwers. Waar vroeger systematisch de sloophamer werd bovengehaald, krijgt dit industrieel erfgoed nu vaker een waardevolle herbestemming. Het kleinschalige project van Riet en Nicolas maakt daarop geen uitzondering. Samen zetten ze zich aan het werk.
Zichtbare littekens
“Het perceel maakte deel uit van een binnengebied dat volop in ontwikkeling was van een inbreidingsplan met gezinswoningen”, zegt Indra. “Binnen stond er enkel een betonnen structuur, bedekt met sheddaken van asbest. Maar ruimtelijk was het wel een interessant gegeven.”
De daken werden door specialisten zorgvuldig afgebroken en de bestaande structuur zou als basis dienen voor het plan. “We moesten enkel zien hoe het in te vullen. Met de bouwheren wilden we de aanwezige bouwelementen zo veel mogelijk verweven in de nieuwe vormgeving. De littekens van het verleden mochten duidelijk gezien worden.”
Dat lijkt aardig gelukt. De bestaande toegang tot het complex – een grote houten poort – werd afgebroken, samen met de loodsen ernaast, en vervangen door een grote glasgevel van 13 bij 6 meter in hoogrendementsglas met zonnefilter gevat in houten profielen. Die glasgevel zit iets meer naar achter. Riet en Nicolas leverden een deel van de binnenruimte op om plaats te geven aan een voortuin, die in verbinding staat met een gemeenschappelijk binnenplein. Een eveneens glazen deur – te herkennen aan dezelfde roze tint als de stalen kolommen – geeft toegang tot de woning. Een schuifdeur links geeft uit op de voortuin.
De betonnen pijlers kregen extra ondersteuning van stalen kolommen en vormen zo een grid dat de woning harmonisch structureert.
Open indeling
De ruimte was verder open en zo werd ze ook bewaard. De eet- en leefruimtes kwamen vooraan te liggen. Achteraan, in het midden, kwam één grote bergruimte; een kastenblok in multiplex Pools grenen met mooi gevlamde textuur. Het blok groepeert alle technieken centraal.
Op de zijkant bevindt zich de technische berging met de hoogrendementsketel en de balansventilatie, aan de achterzijde vind je het toilet en de badkamer met bad en inloopdouche. Die laatste krijgt licht via een dakkoepel, 6 meter hoger. Die koepel, die deel uitmaakt van een serie van drie, zorgt ook voor lateraal licht centraal op de eerste verdieping.
Die verdieping beslaat de helft van de oppervlakte van het gelijkvloers en is volledig voorbehouden als slaapzone. Hier vinden we een toilet en drie slaapkamers, twee voor de kinderen en de kamer van de ouders, elk voorzien van een sas en netjes naast elkaar geschikt langs een gemeenschappelijke overloop.
Met haar 170 vierkante meter hebben Riet en Nicolas een rustig gelegen, karaktervolle, compacte en toch ruime woning die aan al hun wensen voldoet en het bestaande industrieel patrimonium respecteert. “Ik wil graag onderstrepen dat stedenbouw van begin af aan helemaal achter het project stond”, vult Indra Janda aan. “Dat vergemakkelijkte onze taak aanzienlijk.”
Ontwerp Atelier jandavanderghote
Tekst Jos Segaert – Foto’s Sarah Van Hove (tenzij anders vermeld)
Ruimte zat in deze verbouwde loods waarvan de bestaande structuur werd behouden. Stalen kolommen en liggers ondersteunen de betonnen balken.
De badkamer zit op het gelijkvloers, aan de achterkant van het houten volume. Het bad en de inloopdouche werden bekleed met groene Mortex.
Eetplaats en zithoek sluiten op elkaar aan de voorzijde van de woning. De immense glasgevel overspoelt de leefruimte met licht. Een oude betonnen balk verbindt de slaapzone links met de glazen voorgevel rechts.
De zithoek is in twee opgesplitst. Een intiemere zone links, onder de verdieping, terwijl rechts het volume tot tegen het plafond reikt, zo’n 6 meter hoger.
De glasgevel oogt indrukwekkend. Met zijn 13 x 6 meter zorgt hij voor een maximale lichtinval. De oude betonstructuren werden ongemoeid gelaten en versterkt met een raster van fijne stalen kolommen en liggers die roze werden geschilderd.
Zicht vanaf de inkom op de leefruimte met rechts de kastenwand in Pools grenen en achteraan de trap naar de verdieping.
De eigenaars offerden een deel van de binnenruimte op om plaats te maken voor een tuin. Een groot schuifraam parallel met de eettafel geeft toegang tot de kleine buitenruimte.
De materialen – hout, staal, beton, granito – werden zorgvuldig gekozen en vind je overal in de woning terug. De roze tegeltjes in de keuken zijn bijvoorbeeld dezelfde als op de verdiepingvloer.
De eerste blik vanaf de inkom is allesomvattend: op de voorgrond de zithoek, frontaal de kastenwand met daarboven de slaapverdieping en links de eethoek met de keuken en de trap naar de eerste verdieping. Centraal op de verdieping (achter de tweede wand) brengt een lichtkoker daglicht tot in de badkamer op het gelijkvloers.
De trap in twee delen is bekleed met granito, net als het keukenwerkblad dat erin overloopt. Het geeft het geheel pit en karakter.
Trap en keuken zijn beide een combinatie van hout en granito.
Let ook op de vloer: op de volledige benedenverdieping werd gekozen voor eenvoudige betonnen stoeptegels. Ideaal in combinatie met de vloerverwarming.
De keuken palmt de volledige zijmuur in, goed voor zo’n 4,5 meter kookplezier.
De gaspitten werden rechtstreeks in het granito verwerkt.
In de kastenwand die de twee delen van de zithoek met elkaar verbindt, werd ook een klein bureau geïntegreerd, met een bureaublad in … granito. Al het schrijnwerk werd uitgevoerd met hetzelfde multiplex in Pools grenen, hier en daar wit gebeitst of voorzien van een gouden accent.
Zicht vanop de trap naar de knusse zithoek.
Vanop de slaapverdieping heb je een ruime kijk op alles wat zich beneden afspeelt.
De lange overloop bedient de drie slaapkamers, die netjes naast elkaar werden geschikt. Elke kamer heeft een individueel toegangssas.
De voortuin geeft uit op een gemeenschappelijk binnenplein. Het is er dus rustig genieten en de kinderen kunnen zonder zorgen buiten spelen.
De voortuin is intiem en wordt weldra opgefleurd met plantenbakken en ander groen. Een groot schuifraam ter hoogte van de eetruimte biedt toegang.
In de grote glaswand zit ook de eenvoudige voordeur verwerkt, geschilderd in hetzelfde roos als de kolommen binnen.
De inloopdouche baadt in het licht, niet alleen omdat ze uitkijkt op het tuintje achteraan, maar ook omdat ze profiteert van het licht dat binnenvalt door de koepel in het dak.
Tegenover de lange keukenwand bevindt zich een groot volume dat rondom rond werd voorzien van kasten. Zo is er meer dan voldoende opbergruimte en konden de technische toestellen (ketel, ventilatie, wasplaats…) discreet worden weggewerkt. De keuken geeft achteraan nog uit op een kleine tuin.
De lange overloop bedient de drie slaapkamers, die netjes naast elkaar werden geschikt. Elke kamer heeft een individueel toegangssas.
Slaapverdieping is opgevat als een mezzanine. Zo blijft de openheid behouden.
Om een koudebrug te vermijden, werd de betonnen ligger ‘doorgeknipt’. Zo staan buiten en binnen niet meer rechtstreeks met elkaar in verbinding, maar blijft de kenmerkende structuur wel behouden. Net als binnen, wordt de balk ondersteunt door een poederroze stalen kolom.