Bekijk de galerij In beeld: Van banale loods tot lichtrijke loftwoning

In beeld: Van banale loods tot lichtrijke loftwoning

Inspiratieprojecten, Renovatiedag

Authentiek, compact maar toch ruimte zat. Drie basiselementen die deze verbouwing in het Gentse kenmerken. Wat vroeger niets meer was dan een banale loods, is nu een open, aangename woning. Met dank aan atelier Janda Vanderghote.

Binnengebieden met een industrieel verleden als dit vind je wel meer in de rand van Gent. Voormalige fabrieken en pakhuizen die jarenlang verkommerden, wekten de voorbije jaren steeds meer interesse van projectontwikkelaars en particuliere kandidaat-bouwers. Waar vroeger systematisch de sloophamer werd bovengehaald, krijgt dit industrieel erfgoed een waardevolle herbestemming. Het kleinschalige project van Riet en Nicolas is daarop geen uitzondering.

“Enkele vrienden vertelden ons dat ze iets leuks hadden gekocht”, zegt Riet. “Het bleek een oud industrieel pand te zijn. In de directe omgeving stonden nog een aantal loodsen weg te kwijnen. Interessante ruimtes, maar allemaal in een belabberde toestand. Daar viel iets van te maken.”

Indra Janda en haar vennoot Menno Vanderghote hadden kort voordien een architectenatelier opgericht. Betere ontwerpers konden Riet en Nicolas zich niet indenken voor hun project. Samen zetten ze zich aan het werk.

Zichtbare littekens

“Het perceel maakte deel uit van een inbreidingsplan met gezinswoningen dat volop in ontwikkeling was”, zegt Indra. “Binnen stond er enkel een betonnen structuur, bedekt met sheddaken van asbest. Ruimtelijk was het best wel een interessant gegeven.” 

“De daken werden door specialisten zorgvuldig afgebroken en de structuur zou als basis dienen voor het plan. We moesten enkel zien hoe het in te vullen. Met de bouwheren wilden we de aanwezige bouwelementen zo veel mogelijk verweven in de nieuwe vormgeving. De littekens van het verleden mochten duidelijk zichtbaar zijn.”

Glasgevel

Dat lijkt aardig gelukt. De bestaande toegang tot het complex – een grote houten poort – werd afgebroken, samen met de loodsen ernaast, en vervangen door een grote glasgevel van 13 bij 6 meter in hoogrendementsglas met zonnefilter, gevat in houten profielen. Een glazen deur dient als toegang en in het geheel zit ook een schuifdeur die uitgeeft op de voortuin. 

“We wilden de aanwezige bouwelementen zo veel mogelijk verweven in de nieuwe vormgeving. De littekens van het verleden mochten duidelijk zichtbaar zijn.”
Indra Janda

De betonnen pijlers kregen extra ondersteuning van stalen kolommen en vormen zo een grid dat de woning harmonisch structureert. 

Open indeling

De ruimte was verder open, en dat bleef ook zo. De eet- en leefruimtes kwamen vooraan te liggen. Achteraan, in het midden, kwam één grote bergruimte; een kastenblok in multiplex Pools grenen met mooi gevlamde textuur. Om het zicht wat te breken, kregen de kasten bovenaan een andere tint. Het blok groepeert alle technieken centraal. Aan de zijkant bevindt zich de technische berging met de hoogrendementsketel en de balansventilatie, aan de achterzijde vind je het toilet, de badkamer en de inloopdouche die licht krijgt via een dakkoepel, 6 meter hoger. De koepel, die deel uitmaakt van een serie van drie, zorgt ook voor lateraal licht op de eerste verdieping. Die verdieping beslaat de helft van de oppervlakte van het gelijkvloers en is volledig voorbehouden als slaapzone. Daar vinden we een toilet en drie slaapkamers, twee voor de kinderen en de kamer van de ouders, elk voorzien van een sas en netjes naast elkaar geschikt langs een gemeenschappelijke overloop. Op het dak liggen zonnepanelen die de woning van sanitair warm water voorzien.

Vloerverwarming volstaat

Isolatie was er niet. Naast de glazen voorgevel werden de zijmuren en het dak dus grondig aangepakt, zodat de woning nu aan de hoogste isolatiestandaarden voldoet. Hoewel op de verdieping radiatoren aanwezig zijn, heeft het gezin dankzij de open structuur voorlopig meer dan genoeg aan de vloerverwarming beneden. Het dak is bekleed met 12 centimeter dikke PIR-isolatiepanelen. “De betonplaten waar ze op rusten hebben een grote massa en houden zo ook de warmte vast”, merkt architecte Indra op. Leuk detail: de bestaande betonligger die van binnen naar buiten doorliep, werd aan de buitenzijde van het gebouw ‘doorgeknipt’. Buiten en binnen staan zo niet meer rechtsreeks met elkaar in verbinding, waardoor een koudebrug kon worden vermeden.

Als vloerbekleding werd gekozen voor simpele betonnen stoeptegels: basic maar uitstekend om de warmteverspreiding van de vloerverwarming te verzekeren. Boven en tegen de keukenwand ging de voorkeur naar cementtegels. De keuken is over een lengte van 4,5 meter langs een van de zijmuren gebouwd en bestaat uit één groot granito-oppervlak, waarin ook de vier gaspitten zijn verwerkt.

Trap in granito

“Voor de trap dachten we eerst aan staal, om de verbinding met de kolommen door te trekken,” zegt Riet, “maar dat bleek te duur. In overleg met de architecten besloten we uiteindelijk te gaan voor hetzelfde materiaal als het grote keukenblad, granito, maar dan gevat in een houten structuur.” Het resultaat is meer dan geslaagd en zorgt bovendien voor een mooie continuïteit met de keuken.

De woning zit door haar ligging vrij intiem in het perceel ingeschoven, waardoor een gezellige voortuin ontstaat. De kinderen kunnen er veilig spelen en enkele plantenbakken zorgen voor het nodige groen. “Op termijn maken we er misschien een echte tuinkamer van”, vervolgt Riet. De achtertuin is dan weer smal, maar trekt via enkele ramen licht binnen in de badkamer en wasplaats.

Met 130 vierkante meter hebben Riet en Nicolas een rustig gelegen, karaktervolle, compacte en toch ruime woning die aan al hun wensen voldoet en het bestaande industrieel erfgoed respecteert. “Ik wil graag onderstrepen dat stedenbouw van begin af aan helemaal achter het project stond”, vult Indra Janda aan. “Dat vergemakkelijkte onze taak aanzienlijk.”

Ontwerp atelier Janda Vanderghote

Tekst Jos Segaert
Fotografie Sarah Van Hove

Bezoek dit project samen met vele andere op www.renovatiedag.be.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels