Bekijk de galerij In beeld: van casco appartement tot Scandinavische duplex

In beeld: van casco appartement tot Scandinavische duplex

Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Twee werffases en drie jaar duurde het om van dit appartement van twee verdiepingen een heerlijke leefplek te maken voor een jong gezin met twee kinderen. Het interieur is geïnspireerd op de Scandinavische stijl, met hout in de hoofdrol.

De eigenaars kochten het appartement casco (waarbij de ruwbouw en de buitenafwerkingen in orde zijn, maar de afwerking nog moet gebeuren, red.). Een formule op het lijf geschreven van dit jonge architectenkoppel, dat zo zijn woning volledig naar eigen wens kon invullen. En een die financieel best interessant is, omdat ook de notariskosten een stuk lager liggen.

Twee fases

“We kochten het appartement op de derde verdieping, ook omdat we wisten dat het mogelijk was om een extra verdieping toe te voegen. Het aanpalende gebouw komt namelijk een stuk hoger en daar konden we gebruik van maken. Anders hadden we ons plan nooit kunnen realiseren”, vertelt Thomas Vanwindekens.

De werken spreidden ze over twee fases. Dat maakte het financieel haalbaarder én zorgde dat ze al vroeger konden verhuizen. Na zo’n zeven maanden was de eerste verdieping woonklaar. Er werd een appartement ingericht voor drie personen, met nog een vierde onderweg.

Houten constructie

Na iets meer dan een jaar kwam de uitbreiding er, ietwat teruggetrokken ten opzichte van de voorgevel van de woning, met vooraan een terras dat pal naar het zuiden is gericht. Hierdoor overschrijdt ze de bouwgrens niet. Die wordt bepaald door het gebouw ernaast.

Het nieuwe volume bestaat uit drie dakpanelen (van elk 2 ton) en vier gevelpanelen, allemaal in massief hout. De keuze viel op hout omwille van zijn eenvoud en snelle montage, ook al bleek de optie duurder uit te vallen dan die van een traditionele constructie. In vergelijking met een houtskelet is een constructie in meerlagig massief hout wel zwaarder, maar de relatieve lichtheid ten opzichte van baksteen of beton bleek beter aangepast aan de installatie op redelijk grote hoogte.

De opening naar de uitbreiding met het trapgat en de trap kwam er pas een maand later, op de plaats waar vroeger de dakkoepel zat. Op die manier kon het gezin tijdens de werken zonder problemen in het appartement blijven wonen.

Contrasten en harmonieën

Voor de afwerking kozen de eigenaars voor een houten vloer en witte muren beneden en net het omgekeerde boven, houten muren en een witte vloer. Zo ontstaat er een contrast tussen beide verdiepingen, terwijl de terugkerende materialen, ook al zitten ze op een andere plaats, een gevoel van eenheid creëren. Beneden voert het vintage meubilair uit de jaren 1950-1960 de boventoon. Boven krijgt Scandinavisch design vrij spel. 

 

Ontwerp: Spotless Architecture – www.spotless.be

Tekst: Agnès Zamboni – Foto’s: Laurent Brandajs



Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels