Bekijk de galerij In beeld: van een saai huis tot een moderne, creatieve woning

In beeld: van een saai huis tot een moderne, creatieve woning

Renovatie open

Een woning in haar meest zuivere vorm heeft een zekere schoonheid. Die bewaarde architect Egide Meertens niet alleen, hij versterkte die oervorm ook in de uitbreiding.

Oud en nieuw

Een verbouwing mag het contrast tussen oud en nieuw laten zien. Zo vertelt het gebouw zijn geschiedenis. In de verbouwing van deze zonevreemde woning laat architect Egide Meertens door het gebruik van verschillende materialen die tegenstelling tussen oud en nieuw uitkomen. Al was dat niet zijn drijfveer. De ontwerper was geprikkeld door de zuivere vorm van de architectuur van deze woning. Het typische vierkant met de driehoek erop is de oervorm van een huis en die kwam in deze woning heel sterk tot uiting.

Materiaal

Voor de architect stond het onmiddellijk vast dat hij die vorm in ere wilde houden tijdens de verbouwing. Meer zelfs, hij wilde hem liefst nog versterken. Daarom werkte hij eerst en vooral het nieuwe volume in een contrasterend materiaal los van de bestaande woning. Dat contrast vond hij in beton. “Dat massieve product steekt mooi af tegen de warme baksteen.” De schaal van de nieuwbouw hield de architect ook beperkt: zo blijft het bestaande huis gerespecteerd.


Meer in ‘Ik ga bouwen & renoveren’ n°376


Egide Meertens Architectenwww.egidemeertens.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels