Bekijk de galerij In beeld: Van gestripte  rijwoning tot hedendaagse loft

In beeld: Van gestripte rijwoning tot hedendaagse loft

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Thijs en Isolde wonen achter een alledaagse gevel in Gentbrugge, maar eens voorbij de voordeur ontploft er een Pinterest-bom: prachtig beton, stijlvolle verlichting en een grijsgroene keuken die lijkt weggekaapt uit een interieurblad. Het daglicht stroomt naar binnen langs de grote landschapsramen en twee bijzondere lichtcirkels.

Om hun droompand te realiseren, hadden Thijs en Isolde drie architecten opgetrommeld: Nils Duerinck, Bram Ringoir en Joris De Bruyn. Naast hun hoofdactiviteit bij hun respectievelijke bureaus realiseerde het drietal al meerdere opdrachten samen.

Onbeschreven blad

De echte metamorfose speelde zich achter de voordeur af. Daar konden de architecten onmiddellijk vertrekken van een wit blad. “De vorige eigenaars hadden namelijk de hele woning al gestript”, aldus Nils. Met de afbraakwerken achter de rug, lag de focus op het ‘heropbouwen’. Op het verlanglijstje: een grote open leefruimte en zo veel mogelijk daglicht naar binnen halen, liefst aan de achterzijde.

Wat dat laatste betreft, hadden Isolde en Thijs geluk. Hun achtergevel geeft uit op het zuiden, wat maakt dat ze aan de rustige achterzijde het licht rijkelijk naar binnen konden laten stromen. De drie architecten plaatsten er een nieuwe uitbreiding in beton, waarvan de achtergevel volledig werd ingevuld met grote ramen.

Probleemzone wordt zonnig thuiskantoor

In rijwoningen, waar meerdere ruimtes elkaar opvolgen, is de middelste ruimte vaak een probleemzone. “Je wordt dan geplaagd door een soort tunneleffect”, legt Joris De Bruyn uit. “Je plaatst dan wel grote raampartijen aan de achterzijde, maar dat brengt niet altijd soelaas (of licht) in die middelste ruimte.” En dat was hier net zo.

Via een originele ingreep slaagde het architectenteam erin om toch verrassend veel daglicht naar binnen te halen in die middelste ruimte, waar Thijs zijn thuiskantoor wilde vestigen. In de uitbreiding achteraan sneden ze twee lichtcirkels uit, waarlangs het daglicht tot diep in de woning valt.

Zowel boven de eethoek als boven de keuken kwam er een lichtcirkel. Die van de keuken is wel een stuk groter. “Dat is bewust zo, omdat de keuken in verbinding staat met het thuiskantoor van Thijs. Deze grote cirkel sluist het licht door tot in de middelste kamer. Zelfs in de winter, wanneer de zon laag staat.”

Scandinavische keuken in verrassende tinten

De belangrijkste plek in huis, is voor de eigenaars de leefkeuken. Die kreeg dan ook de prominente plaats in de uitbreiding. Maar ook voor de keuken zelf had Isolde iets bijzonders in petto. “Ik botste toevallig op een aantal pins van een Zweedse interieurarchitecte, en ik bleef er maar naar kijken. Ze combineerde in haar keuken wit Carrara marmer met grijzig groene keukenkasten. Ik was er helemaal weg van. Ik heb haar dan ook onmiddellijk gemaild om advies te vragen.”

Het bleek echter geen eenvoudige opdracht om tot de juiste tint te komen voor de kastenwanden. Door een extra parameter aan de RAL-kleuren toe te voegen, belandden de architecten en de schrijnwerken uiteindelijk toch bij de juiste tint.

Voor Isolde is vooral het marmeren werkblad de ster in de keuken. Ze heeft een grote voorliefde voor het materiaal en liet het dan ook graag terugkomen op andere plekken in huis. Zo is de salontafel in zwart marmer en ook de oude schoorsteenmantel is, of liever was uit marmer… “De vorige eigenaars hadden de schouw gesloopt, maar de (beschadigde) stukken marmer hadden ze wel veilig opgeborgen in de kelder. We hopen ooit iets te kunnen doen met de ‘brokstukken’, want het is echt een prachtig materiaal.”

Ontwerp Nils Duerinck, Bram Ringoir en Joris De Bruyn

Tekst Veerle Beirnaert
Foto’s Lien Van Oyen

Lees de volledige reportage in het meinummer van Ik ga Bouwen
(nr. 430)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels