Bekijk de galerij In beeld: Van kelder tot woonruimte

In beeld: Van kelder tot woonruimte

Kelders en funderingen

Je leefruimtes in de kelder inrichten - het lijkt initieel misschien een vreemd idee. Tenzij die kelder op gelijk niveau ligt met de tuin. In dat geval kunnen we inspiratie opdoen bij architect Pascal Monniez, die ons laat zien hoe hij het in zijn eigen woning aanpakte.

De architect en zijn echtgenote kochten deze bel-etagewoning 13 jaar geleden in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Het gebouw dateert uit het begin van vorige eeuw; het was dan ook geen verrassing dat het in geen al te beste staat verkeerde. De grote tuin en converteerbare kelders overtuigden het echtpaar echter en ze besloten er hun thuis van te maken.

De renovatiewerken werden over meerdere jaren gespreid, afhankelijk van de beschikbare middelen. De architect deed ook heel wat verbouwingen zelf. Om budgettaire redenen probeerde hij de bestaande structuur zo veel mogelijk te behouden. Zo werd er bijvoorbeeld niet geraakt aan de raamopeningen, schouwen en plafonds met sierlijsten. De loodgieterij, de elektriciteit, de verwarming en het sanitair waren wel aan vervanging toe.

Tekst: Stephan Debusschere

Lees de volledige reportage in Ik Ga Bouwen nr. 397

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels