Bekijk de galerij In beeld: van versleten pand naar eigentijdse stadswoning

In beeld: van versleten pand naar eigentijdse stadswoning

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Kristien en Jasper kochten een oud ‘te renoveren’ pand dat in drie appartementen was opgedeeld, vlak bij het Rivierenhof in Antwerpen. Met behulp van Komaan! Architecten maakten ze er een luchtige, zonnige gezinswoning van. Met plaats voor maar liefst twee ateliers, voor hun beider hobby’s.

Nadat ze een reportage hadden gezien van een van hun projecten klopten Kristien en Jasper aan bij Komaan! Architecten.  “Het pand was van het type bel-etage maar helemaal verkrot en met koterijen in de tuin”, vertelt Katrien Van Doren van Komaan! Architecten, een bureau dat vaak stadswoningen renoveert. “Voor ons is compact wonen het wonen van de toekomst. Soms verkleinen we zelfs huizen, wanneer dat de indeling ten goede komt. Alles is ook heel duur tegenwoordig, elke vierkante meter extra kost een paar duizend euro meer. Bij ons is kwaliteit van wonen belangrijker dan kwantiteit.” Een aanpak die de eigenaars blijkbaar wel konden smaken. “Ze hebben ons van in het begin veel vertrouwen gegeven en ons vrij gelaten”, aldus de architecte.

Schuifpoort

De voorgevel lieten de architecten grotendeels ongemoeid, op de nieuwe ramen en garagepoort na. “Voor de poort pasten we een klassiek procedé toe dat weliswaar niet meer zo gangbaar is maar wel heel handig”, vertelt Katrien. “De poort schuift weg langs de gevel en in de poort is de voordeur verwerkt. Ideaal om plaats te winnen.” En dat mocht hier wel. een deel van de garage doet immers dienst als de atelier-ruimte voor Jasper. Hij werkt graag aan fietsen en heeft daar dus nu de plaats voor. “We zorgden voor licht in die ruimte door een raam te voorzien tussen de garage en de hal.”

Twee trappen

De grootste werken speelden zich achteraan af. “Het bestaande voorhuis hebben we gestript. Alle losse wanden gingen eruit en de oorspronkelijke bezetting hebben we verwijderd. De draagmuren hebben we vervangen door stalen liggers om de ruimtes opnieuw te kunnen indelen. Enkel de trap hebben we behouden.” Achteraan gingen alle koterijen tegen de grond. In de plaats kwam een open achterbouw over twee verdiepingen, waar de ruime leefkeuken en eetplaats een plek kregen op de begane grond. Een nieuwe, tweede trap leidt naar de zithoek die via een vide neerkijkt op de keuken.

Van krot naar eigentijdse woning

Kristien en Jasper wonen er nu 2,5 jaar en genieten elke dag van hun ‘nieuwe’ eigentijdse stadswoning. Ze gingen van krot naar een mooi en praktisch huis. En niet tegen even om het welke kostprijs. Het budget werd nauwlettend in de gaten gehouden. “We hebben bewust voor lowdbuget-materialen gekozen én voor een renovatie”, aldus de architecte.

Nog om het budget binnen de perken te houden kluste Jasper, een ontwerper, zelf veel mee. Hij hielp niet alleen bij het brute werk zoals strippen en afbreken, maar legde zich ook toe op de loodgieterij, en dat de voldoening voor hem des te groter.

Ontwerp Komaan! Architecten

Tekst Soetkin Bulcke
Foto’s Yannick Milpas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels