Bekijk de galerij In beeld: Vensters op de wereld

In beeld: Vensters op de wereld

Renovatie, Renovatie open, Reportages

Een huis dat eruitziet als een abstracte sculptuur, het is even met de ogen knipperen. Nochtans is dit ontwerp van TEEMA architecten geen uiting van lukrake creativiteit. Integendeel, het is ingegeven door pure logica.

Vier jaar lang zochten Katleen en Bert naar een bouwgrond. Uiteindelijk vonden ze een terrein waarop nog een oude woning stond. Oorspronkelijk wilden ze de grond verkavelen in twee percelen en er één verkopen om met de opbrengst op het andere perceel een nieuwbouwwoning te zetten. Maar een verkaveling was stedenbouwkundig niet toegelaten. Ze besloten dan maar om het oude huis te verbouwen. Dat is vandaag in niets meer te herkennen…

Twee binnenpleinen

Op deze plek stond vroeger een klassiek lichtgeschilderd huis met een rood puntdak – denk aan de stijl van de vissershuisjes aan de kust. Dat oude huis staat er nog, alleen zit het nu onherkenbaar ingepakt in de nieuwe constructie. 

“De oude woning vormt de centrale binnenruimte. De nieuwe constructie is daaromheen geplooid, zoals vertrekken rond een binnenplein”, legt architect Paul Vandenbussche van TEEMA architecten uit. Beneden fungeert de woonkamer als binnenplein, boven neemt de open multifunctionele ruimte die rol op zich. 

Het oude gedeelte kreeg ruwe accenten van beton, het nieuwe gedeelte is strak uitgevoerd in het wit. Verspreid door de woning zorgt hout voor warme accenten. 

Ramen in balans

Het opvallendste aan de woning? Dat is zonder twijfel de voorgevel. “In tegenstelling tot wat je zou denken, is de gevel geen wild experiment van lukraak gemikte raamopeningen”, legt de architect uit. “Integendeel, de gevel is pure logica, het resultaat van een functionele zoektocht naar licht, beleving en privacy. De woning ligt dicht tegen de straat, het was dus belangrijk om inkijk te beperken.”

“Tegelijk wilden we bepaalde uitzichten omkaderen voor een aangename beleving van binnenuit. Vergelijk het met het bladerdak van een bos. Als je rondwandelt, heb je dankzij de gaten in het bladerdak toch nog de beleving van de hemel. Tegelijkertijd loop je beschut onder de bomen.”

Ook in het plat dak zijn er enkele dakramen geïnstalleerd, zodat je overal in de woning de buitenlucht kan zien. “We hebben overal in huis voeling met buiten en toch nog privacy”, vult bouwheer Bert aan. “Doordat het grootste raam in de gevel zich hoog in de muur bevindt, kunnen wij vanuit onze woonkamer wel net naar buiten kijken maar de mensen niet naar binnen.”

“Vandaag zijn we blij dat de verkavelingsplannen niet zijn doorgegaan”, besluit Katleen. “We wonen in een open in plaats van een halfopen bebouwing, en hebben meer ruimte en een grotere tuin.”

Tekst Anja Giegas
Fotografie © Yannick Milpas

Lees de volledige reportage in het septembernummer van Ik ga Bouwen (nr. 433)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels