Bekijk de galerij In beeld: verborgen parel met bijzondere vibes

In beeld: verborgen parel met bijzondere vibes

Renovatie, Reportages

Ze zijn zeldzaam, de art-nouveauwoningen in de grote Belgische steden. Toch vind je hier en daar nog wel enkele straten waar deze statige herenhuizen uit het begin van de vorige eeuw staan te pronken. Heleen en Pieter konden er een op de kop tikken. Een toevallige ontdekking, die ze zonder veel franjes helemaal omturnden tot een aangename, open woonplek waar de vibes van afstralen.

In de multiculturele buurt van Antwerpen-Noord leek de woning op het jonge koppel te wachten. “We zochten dus een huis met karakter, maar bovenal met voldoende plaats voor een showroom”, zegt Heleen. Hun woning ademt dan ook helemaal dat mondiaal design.

Het herenhuis – een gekoppelde woning – viel meteen in de smaak. Het dateert van 1909 en werd ontworpen door architect Jacques De Weerdt, die alleen al in dezelfde straat zestien gelijkaardige individuele bouwprojecten realiseerde. De straat wordt in de wijk omschreven als het zusje van de Cogels-Osylei in Berchem, de architectonische parel van Antwerpen, waarvan de huizen stuk voor stuk geklasseerd zijn als beschermde monumenten. “We waren op slag verliefd en hebben niet geaarzeld om het te kopen. Wat ons vooral aantrok waren de vibes die je hier voelde, de dynamiek en de creatieve omgeving.”

Op zoek naar licht

De verschillende verdiepingen waren opgebouwd uit mooie, grote ruimtes die achter elkaar geschakeld waren. De plafonds standaard tot bijna 4 meter hoog. Maar ondanks de grote volumes, baadde alles in een duistere sfeer. Het was dus zaak meer licht te brengen in de woning. Daarnaast wilden Heleen en Pieter graag een betere verhouding tussen binnen en buiten, en meer ruimtelijkheid in het interieur.
De achtergevel werd daarom opengebroken en vervangen door een 7 meter hoog raam. Dat deel van de achtergevel springt nu iets meer in, waardoor er nu een koertje aan de eetruimte grenst. Achter die grote glazen gevel voorzag de architect een vide. “Hiervoor haalden we een deel van de vloer van de eerste verdieping weg. Dat kwam de ruimtelijkheid en de lichtinval in de woning onmiddellijk ten goede. Het licht dringt door tot in de kleinste hoekjes van het huis en op die manier ontstaat er ook rechtstreeks contact tussen de benedenverdieping en niveau één.”

Nieuwe invulling voor de verdiepingen

Ondanks de grote ingrepen achteraan, bleven de functies op het gelijkvloers quasi ongewijzigd. De eerste en tweede verdieping kregen daarentegen een heel nieuwe invulling. De slaapkamer op de eerste verdieping is gebleven. Daar slapen nu Heleen en Pieter, en hun jongste dochter. Centraal bevindt zich nu een speelruimte annex bureau, dat uitgeeft op de vide. Helemaal achteraan op de eerste verdieping, boven de keuken, zit nu een ruime badkamer met douche én bad, en een grote wastafel. De badkuip tikten ze op de kop voor een prikje. “Binnenin was de lak prima, aan de buitenkant moest een en ander worden opgeschuurd”, zegt Heleen.
Omar, het zoontje van het koppel, slaapt op de tweede verdieping. Een grote polyvalente ruimte, die nu dienstdoet als showroom, palmt het grootste deel van deze verdieping in. Achteraan is de vroegere badkamer van het appartement, boven de vide, omgetoverd in een kitchenette en een kleine badkamer met toilet. De vroegere slaapkamer is nu een open dakterras, waar de eigenaars opnieuw kunnen genieten van buiten.

Afwerken met recuperatiematerialen

De afwerking in de woning is een wisselwerking tussen oud en nieuw. De originele houten vloeren werden opgeschuurd en behandeld – enkel op het gelijkvloers kwam er een nieuw parket – in de badkamer kozen ze voor Winckelmans-tegels voor de vloer en de wanden, en in de gang liggen kleine marmeren tegels. Voor de keuken en de koer hadden de eigenaars iets bijzonders voor ogen. Een gerecupereerde kerkvloer in mozaïeken – een ontdekking die het koppel deed op Batibouw – zorgt voor meer dan een speciaal cachet in deze ruimte en laat binnen en buiten nog meer in elkaar overvloeien.
In de keuken krijgt de vloer het gezelschap van het werkblad in Carrara-marmer. Het stuk dat uitgesneden werd voor de spoelbak, werd gerecupereerd om er een tafeltje voor het espresso-apparaat van te maken. De inbouwkasten zijn van Ikea, maar een heel aantal zaken kregen ze van vrienden of familie cadeau. de dubbele deur van de kinderkamer van Omar vonden ze zelfs op straat.
Zijn de muren wit, dan vallen overal de kleurentoetsen op. In de aankleding van de gordijnen, de kunstwerken aan de muur, het zichtbare hout van de vloerbalken, het zwart en grijs van de mozaïekvloer…

Lees de volledige reportage in Ik ga bouwen nr. 432

Tekst Jos Segaert
Foto’s Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels