Bekijk de galerij In beeld: Wonen op halve niveaus

In beeld: Wonen op halve niveaus

Nieuwbouw halfopen, Reportages

Bouwen met oog voor het budget. Dat klinkt als kiezen voor standaardoplossingen. Maar aan dit project in Haaltert, van Atelier Vens Vanbelle, is weinig standaard. Toch is het een huis om in te wonen en geen architecturaal statement.

Dit project volgt dan ook niet echt de platgetreden paden. Het enige platgetreden pad – letterlijk dan – loopt achter en over de zijkant van het perceel. Af en toe passeren hier wandelaars. Net dat gegeven was een bepalende factor voor het ontwerp. Samen met de oriëntatie van het terrein en de levenswijze van de bewoners.

Split levels

“Er was inderdaad niet alleen die weg die we moesten vrijhouden omdat er een erfdienstbaarheid op rust. Ook het feit dat het perceel op het einde van een doodlopende straat ligt, speelde mee. Vanop een zekere hoogte heb je daar een mooi en ongestoord uitzicht: een weide, verderop enkele tennisvelden…”, legt Maarten Vanbelle van Atelier Vens Vanbelle uit.

Ook Stephanies gezinsleven gaf de plannen mee vorm. “Zij en Kevin hebben twee jonge kinderen. Ze hangen echt samen als gezin en delen graag ruimtes. Maar ook weer niet te veel. Vandaar de keuze voor split levels. Door met verschillende niveaus te werken, hebben we grote kamers gemaakt met toch aparte volumes. De leefruimte ligt ook iets hoger. Niet alleen omwille van het uitzicht maar ook om inkijk van wandelaars te vermijden.”

Elementaire materialen

Je ziet duidelijk hoe de woning in meerdere lagen is opgebouwd. Elk van die lagen heeft zijn eigen functie en materiaal. Te beginnen met de betonstenen op het gelijkvloers. “Die sokkel is het functionele gedeelte van het huis”, zegt Maarten. “Een groot deel wordt ingenomen door een halfondergrondse kelder, die dienstdoet als atelier, waar Kevin als hobby aan fietsen sleutelt.” Boven het atelier liggen de keuken en eetkamer. Een half niveau hoger – boven de inkom – is er de zitruimte, die Maarten omschrijft als een tribune voor het dagelijks leven. Hier maakt glas de dienst uit.

Tussen de keuken en eetkamer enerzijds en de zithoek anderzijds, is er niet alleen een niveauverschil als scheiding. Er werden ook vier aparte blokken geplaatst, waar sommige stalen kolommen zijn ingewerkt. “In een van die blokken is de koelkast ingebouwd. In een ander blok zit het servies. Ook in de zithoek heb je telkens een kast. Dat zorgt er samen met de gordijnen voor dat de leefzone nooit aanvoelt als een glasbak.”

Helemaal boven tot slot, achter de gele bakstenen, vinden we de slaapkamers en de badkamer. Een kleurig volume als tegenpool voor de grijze sokkel in betonsteen.

Doordacht ontwerp

Dat de woning een kubusvorm heeft, is niet toevallig. “Die vorm is heel efficiënt omwille van de compactheid. Voor eenzelfde vloeroppervlak heb je namelijk een veel kleiner geveloppervlak. Dat betekent: minder materialen en dus minder kosten.”

Niet alleen met de hoeveelheid, ook met de keuze van de materialen hebben Dries en Maarten aanzienlijk bespaard. De betonstenen op het gelijkvloers, bijvoorbeeld, geven de woning een geheel eigen identiteit, terwijl die stenen niet duur en vlot te verwerken zijn, wat dan weer scheelt in arbeidskosten. “Gerichte besparingen maken dat er geld over is voor zaken die wel een meerwaarde hebben. Zoals de grote ramen in tropisch hardhout op het leefniveau. Een mooie match bij het geel en het grijs van de stenen”, besluit Maarten.

Ontwerp Atelier Vens Vanbelle

Tekst Wim Deloof
Foto’s Atelier Vens Vanbelle

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels