Bekijk de galerij

In dialoog met de natuur

Nieuwbouw open

Architecte Caroline Fontaine nestelde zich midden in de natuur. Ze bouwde een bioklimatische woning tussen de bomen.

KRACHTLIJNEN 1. De integratie van de woning in de omgeving. 2. Vage grens tussen binnen en buiten, dankzij de grote ramen met uitzicht op de tuin en het omliggende landschap. 3. De knusse sfeer in huis, grotendeels dankzij het veelvuldig gebruik van hout. 4. De coherente materiaalkeuze. 5. Het ruime, gedeeltelijk overdekte terras, waardoor de bewoners in alle weersomstandigheden van de buitenomgeving kunnen genieten.

ARCHITECTCaroline Fontaine

U waant er zich op het uiteinde van de wereld. En toch ligt het huis van architecte Caroline Fontaine niet ver van alles vandaan. In de gemeente Aywaille, vlakbij de autoweg richting Ardennen, op een half uurtje van Luik, maar in volle natuur.

“Door hier te bouwen, kon ik ook mijn architectuurbureau vanuit Luik naar hier overbrengen. Het is eenvoudiger om beide aspecten van mijn leven te kunnen combineren. Zo kan ik op werkdagen ook nog wat in het huishouden doen en tegelijk genieten van een aangenaam kader.”

Materiaalkeuze

“Het huis dat ik hier heb ontworpen, is heel eenvoudig, zonder veel franjes. Ik wilde terug naar de essentie en naar een eenvoudiger leven. Waar mogelijk, koos ik dan ook voor onderhoudsvriendelijke materialen. Die bleven doorgaans ruw en ook de bouten bleven zichtbaar. Alles werd zó uitgedacht dat ik op een comfortabele manier van het leven kan genieten.”

De materialen werden gekozen omwille van hun integratie in de omgeving, maar ook omdat ze op een natuurlijke manier en zonder verder onderhoud kunnen verouderen. Het lijstwerk bestaat uit onbehandeld afzelia. Voor de gevelbekleding koos de architecte voor rode Noordse den die in een autoclaaf behandeld werd tot een donkerbruine kleur. De opengewerkte bekleding werkt een gevoel van luchtigheid in de hand en heeft enkel een decoratieve, geen isolerende functie. Het hout kreeg een tint om nog meer in de omgeving te kunnen opgaan.

Houtskeletbouw

In de praktijk werd het huis ingericht rond drie open plateaus. Op tuinniveau ligt het kantoor van de architecte. Dit plateau werd vooraan gedeeltelijk ingegraven en bestaat uit gemetselde blokken. Er werd een aparte en discrete zijingang gemaakt, zodat van dit gedeelte later een appartement met tuinzicht zou kunnen worden gemaakt.

De woning zelf ligt in een volume van houtskeletbouw. Hout werd bewust zowel binnen als buiten gebruikt. De verdieping op inkomniveau herbergt de leefruimten. Daarboven liggen de nachtzones. De achtergevel is over zijn volledige hoogte beglaasd. Elk niveau beschikt over een galerij van 1,5 meter breed die meteen fungeert als zonwering voor de lagergelegen verdieping. In de zomer stuiten de zonnestralen op het uitkragende gedeelte, terwijl ze in de winter – als de zon lager staat – doordringen tot in het hart van het huis.

Er werden een warmtepomp en vloerverwarming geïnstalleerd. Een open haard in het salon fungeert als extra warmtebron. De slaapkamers worden niet verwarmd, al genieten ze van de warmte die van op de lagergelegen verdieping doorstroomt. Op het dak staan zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen, een perfecte aanvulling op de energie die door de warmtepomp wordt opgewekt. Een regenwatertank vervolledigt het ecologische plaatje.

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels