India verbiedt bouwen langs rivieroevers na dodelijke overstromingen

Nieuws

In het noorden van India is het voortaan verboden om langs de oevers van rivieren te bouwen. Dat kondigde de regeringsleider van noordelijke Indiase deelstaat Uttarakhand aan.

Vikay Bahuguna liet ook weten dat een reguleringsorganisme wordt opgericht, dat toekomstige constructies zal inspecteren. De verwoestende overstromingen in het land maakten een duizendtal doden. Ongeveer 3.000 mensen zijn nog steeds vermist.

Midden in het toeristische seizoen in het noorden van India, waar de temperaturen zachter zijn, sleurden rivieren woningen, appartementsgebouwen en zelfs volledige dorpen mee. Meer dan duizend bruggen en nauwe wegen naar pelgrimssites zijn vernield. “Voor gebouwen op de oevers van rivieren zal geen enkele vergunning meer worden toegekend”, aldus Bahuguna.

Ecologisten en agentschappen voor ontwikkelingshulp bevestigden dat een chaotische stedelijke ontwikkeling verantwoordelijk is voor de zware tol van de overstromingen. “Agressieve en niet-reglementaire bouwwerkzaamheden brengen al jarenlang ecologische schade aan”, aldus Debabrat Patra, verantwoordelijke van de internationale caritatieve organisatie ActionAid voor Uttarakhand. “Met de afname van beboste zones, kan nieuwe zware regenval verwoestend zijn voor de lokale bevolking.”

De lokale regeringsleider deelde nog mee dat de precieze dodentol van de overstromingen waarschijnlijk nooit echt duidelijk zal zijn, aangezien de lijken door het water kunnen weggevoerd zijn of onder tonnen puin begraven zijn. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels