Indirecte buitenverlichting

Nieuws

Buitenverlichting kan zowel functioneel als sfeervol zijn. Maar wat zijn de mogelijkheden voor buitenverlichting?

Buitenverlichting kan zowel functioneel als sfeervol zijn. U kunt er zowel leds als halogeenlampen voor gebruiken. Wanneer de lichtbron schijnt op een oppervlak dat op zijn beurt het licht weerkaatst, spreken we van indirect licht. Er is vandaag een groot aanbod aan indirecte buitenverlichting: van straatverlichting, lijnverlichting, wand- en grondspots, lichtpaaltjes,…
Wat u ook kiest, tuinverlichting moet duurzaam zijn en het armatuur moet dus tegen zon, vorst, regen en wind kunnen. Gelakt en geanodiseerd aluminium, roestvrij staal, hardhout en blauwe steen zijn duurzaam en bestand tegen corrosie.

De lichtbron
Ledstrips worden hoofdzakelijk gebruikt als sfeerverlichting in de tuin. Hebt u meer licht nodig, dan vormen spots met powerleds of halogeenlampen een betere oplossing.

Leds
Door de minimale afmetingen van led-strips kunt u ze zowat overal toepassen. Omdat ze zo zuinig zijn, kunt u de verlichting de hele nacht laten branden. U kunt ze ook uitrusten met herlaadbare accu’s op zonne-energie.
Led-strips voor buitentoepassingen zijn verkrijgbaar in wit of in RGB (Red, Green, Blue) met voorgeprogrammeerd kleurenprogramma. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en vermogen.

Powerleds
Vloerspots hebben meestal 2 tot 4 powerleds. Door hun grote vermogen zijn ze geschikt om bijvoorbeeld een boom of gevel te verlichten.

Halogeen
Halogeenlampen hebben een groot vermogen. Ze kunnen bovendien gebruikt worden in combinatie met een bewegingssensor. Ze geven een helder licht, maar zijn helaas niet zuinig in gebruik. Kies daarom liever voor een lamp die werkt op laagspanning (met een transformator).
Hoe verlichten?

Vloerverlichting Naargelang het vermogen kan vloerverlichting zowel voor sfeer zorgen als functioneel zijn. Meestal is een combinatie van beide aangewezen. Grondspots (met halogeenlampen of leds) kunnen in een tuinpad, oprit, terras of vlonder worden ingewerkt. Lage verlichtingspaaltjes worden meestal gebruikt langs een oprit of tuinpad. Let hierbij wel dat ze naar de grond stralen, zo niet verblinden ze de voorbijganger.

Gevelverlichting Gevelverlichting wordt meestal gebruikt om de architectuur van de woning aan te lichten, vaak door middel van spots met gericht licht. U kunt het echter ook als een praktische verlichtingsoplossing zien: bij bezoek of als u ‘s avond thuiskomt, zorgt een bewegingssensor ervoor dat er licht schijnt aan de voordeur en/of garagepoort.

Sfeerverlichting
Om een boom of tuinornament te verlichten, werkt u het best met richtbare spots. Sommige modellen kunt u met een pin in de grond steken en ze nadien verplaatsen indien u een andere plant of voorwerp in de kijker wil plaatsen.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels