Industrie verbruikte minder elektriciteit en aardgas door crisis

Industrie verbruikte minder elektriciteit en aardgas door crisis

Nieuws

Het totale elektriciteitsverbruik in België is in het eerste semester van 2012 gedaald met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Vooral de grote industriële klanten verbruikten minder elektriciteit (-3,4 pct) als gevolg van de trage economische groei, terwijl de gezinnen en de kmo’s ongeveer even veel consumeerden (-0,2 pct). Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België.

Ook de totale aardgasconsumptie van de grote industriële klanten ging er tijdens het eerste semester van 2012 op achteruit door de verslechtering van de economische conjunctuur, eveneens met 3,4 procent.

Vooral in juni verbruikte de industrie minder (-9,4 pct), dat is zelfs minder dan het niveau van 2010 en bijna op het niveau van 2009. “Deze tendens bevestigt de huidige verslechtering van de economische conjunctuur”, aldus Synergrid.

Belgen voerden vaak elektriciteit in
Maar de klanten die op de netten van de distributienetbeheerders aangesloten zijn, zijnde de residentiële klanten, de tertiaire sectoren en de kmo’s, verbruikten dan weer fors meer (+13,6 pct) aardgas door de koude temperaturen tijdens het eerste halfjaar. Daardoor kende het totale aardgasverbruik in België een stijging van 1,9 pct.

Voorts valt op dat tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de invoer van elektriciteit in België tot een record is gestegen. België importeerde 3,652 TWh of 44,8 procent meer dan tijdens de eerste zes maanden van 2011. De invoer is goed voor bijna 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik. De stijging werd veroorzaakt door een minder gebruik van de gascentrales. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels