Infraroodcabines meer dan alleen een gadget

Infraroodcabines meer dan alleen een gadget

Badkamer en wellness

Infraroodcabines zijn de nieuwste trend op vlak van wellness in en buiten het huis. Jacuzzi en sauna zijn intussen flink ingeburgerd, maar wat het verschil in prijs maakt tussen de verschillende systemen van infraroodcabines op de markt, daar zijn nog veel vraagtekens over. Drie elementen verdienen aandacht: de keuze voor het hout, het spectrum van het gebruikte infraroodlicht en de aansturing van de verschillende elementen.

Geen warmte maar straling

Infraroodcabines genereren geen warmte maar stralen. Het is de intensiteit van de stralen die zal zorgen voor dat deugddoende effect op het lichaam. Nu wellness in de lift zit, beweegt er heel wat in de markt van infraroodcabines. Nieuwe spelers scherpen de concurrentie aan. “Toch is er nog te weinig geweten bij de consument over de onderscheidende criteria van infraroodcabines die een hogere prijs rechtvaardigen”, meent Dick Houweling, CEO van HealthCompany met 26 jaar ervaring in de technologie. De meer kwalitatieve infraroodcabines zijn al op de markt te krijgen van ongeveer 2.000 à 3.000 euro. Voor toestellen met een medische keuring komt er nog 500 à 1.000 euro bij.

Door het bos en de bomen

“Het eerste is de keuze voor het hout. Wij kiezen voor Canadese red ceder omdat dit hout een spiegelend effect heeft en dus de intensiteit van de stralen kan terugkaatsen naar het lichaam. Bovendien blijft het lekker ruiken en heeft het een desinfecterend effect. Ook eik is een heel degelijke oplossing, al heeft dat meer gewicht om te torsen. Wij gebruiken louter de kern van de boom. Dat is slechts 10 à 15% van de hele stam. Duurder, maar er komen dan absoluut geen schadelijke stoffen vrij. Bij materiaal uit de buitenkant kan er soms formaldehyde vrijkomen.”

Niet alle infraroodlicht is gelijk

Licht krijgt indeling aan de hand van een spectrum, waarbij infrarood net na natuurlijk licht komt. Zelf wordt het verder opgedeeld in A (korte golf), B (middengolf) en C (lange golf). Houweling: “Heel wat infraroodcabines werken met kortegolfinfrarood. Dit moet echter steeds gefilterd zijn om het risico op oogschade te reduceren. Zo kreeg infrarood trouwens zijn naam. In principe is het niet zichtbaar licht, maar Philips die het voor het eerst in een lamp goot, deed er een rode filter omheen. Infrarood dus. Bovendien moet er een bepaalde afstand gerespecteerd worden, wat moeilijk te realiseren is binnen de beperkte ruimte van een infraroodcabine. Met infrarood C heb je dat probleem niet. Wij zetten daarom uitsluitend in op langegolfinfrarood.”

Elementen afzonderlijk sturen

Daarnaast speelt de vorm van de elementen een rol. Aangezien het bij infraroodcabines niet om warmte te draait maar om straling, komt een groter oppervlak van de infraroodelementen een goede werking ten goede. Daarnaast speelt de sturing van de elementen een belangrijke rol. “Er bestaan twee systemen op de markt voor het regelen van de infraroodcabine. Traditioneel gebeurt dat met een thermostaat. Die meet echter de warmte, wat eigenlijk minder relevant is. Het kan efficiënter door het percentage waaraan de elementen werken aan te sturen. Dat staat in relatie tot de intensiteit van de infraroodstralen. Jonge mensen die graag sporten kunnen wel wat meer hebben dan senioren bijvoorbeeld”, knipoogt Houweling. Om alles in een modern jasje te gieten bestaan infraroodcabines tegenwoordig ook met touchscreenbediening en integratie van je favoriete muziekbestanden.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels