Innoverende energiecombinaties

Energiebronnen

Producenten ontwikkelen steeds meer innoverende oplossingen die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

Producenten ontwikkelen steeds meer innoverende oplossingen die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Adsorptiewarmtepompen, geothermische warmtepompen in combinatie met betonkernactivering en micro-cogeneratie: stuk voor stuk veelbelovende toepassingen.

Micro-cogeneratie

Micro-cogeneratie (of micro-WKK) groepeert een Stirlingmotor en een condensatieketel op aardgas in een compact ketelframe. Bijzonder is de gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. De Stirlingmotor wekt elektriciteit op en dekt de basisbehoeften aan warmte. De gasketel draagt de piekbelasting. De installatie voor micro-cogeneratie is net zo eenvoudig als een klassieke gasketel. Enkel de elektrische aansluiting met een tweede teller moet door een elektricien gebeuren.

Warmtepomp met zeolietadsorptie

Een warmtepomp met zeolietadsorptie wordt gekoppeld aan een condensatieketel op stookolie of aardgas. De zeolietmodule van de warmtepomp staat in voor de basisbehoeften aan verwarming. De geïntegreerde ketel draagt de piekbelasting.

De adsorberende eigenschappen van zeoliet zorgen ervoor dat het watermoleculen aanzuigt en vasthoudt. Door die adsorptie van watermoleculen in de vorm van stoom wordt de omgevingswarmte vastgehouden, terwijl er tegelijk warmte wordt vrijgegeven. De aanvoer van warmte via een gasbrander haalt het water uit het zeoliet. De cyclus omvat dus twee fases.

SolarEis: een alternatief met verticale of horizontale voelers

De SolarEis oplossing maakt gebruik van vijf energiebronnen, zodat de warmtepomp steeds een optimaal rendement biedt. Ze bestaat uit een zonnecel, een aerostatische sensor, een ingegraven betonnen kuip gevuld met water en een warmtepomp. De energie wordt dus gehaald uit de lucht, de zon, de bodem en het water. In het SolarEis reservoir zit een enorme warmtereserve, die door de warmtepomp kan worden benut om te voldoen aan de behoeften aan verwarming en sanitair warm water.

De warmtepomp benut die warmte enkel als het erg koud is en de thermische sensoren niet langer een rendabel alternatief vormen. In het ondergrondse reservoir worden twee warmtewisselaars geïnstalleerd, ondergedompeld in een grote hoeveelheid water. Eentje wordt aangesloten op de thermische sensoren, de tweede op de verdamper van de warmtepomp.

Het reservoir garandeert de warmtepomp een temperatuur van minimaal 0°C, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Op die manier gaan de prestaties van de warmtepomp bij extreem lage buitentemperaturen niet noemenswaardig lager liggen en loopt het elektriciteitsverbruik niet hoger op.

Zullen die innoverende technologieën doorbreken? Dat zal afhangen van hun kostprijs en van hun terugverdientijd.

Benoît Bilocque

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels