Instant warm water

Energie

Het begon bij een werknemer in een fabriek van Unilever. Bij de uitvinding van de instant soep stelde hij zich de vraag: wat er zo instant aan een poeder dat gemengd moet worden met warm water waarop je 5 minuten moet wachten?

Het begon bij een werknemer in een fabriek van Unilever. Bij de uitvinding van de instant soep stelde hij zich de vraag: wat er zo instant aan een poeder dat gemengd moet worden met warm water waarop je 5 minuten moet wachten?

In zijn kelder knutselde hij de eerste versie van de kokendwaterkraan in elkaar. Die was rudimentair en verre van esthetisch, maar het werkte wel. In ieder geval was de markt overtuigd en werd er geïnvesteerd in nieuwe en verfijnde varianten.

Het basisidee: een antwoord te bieden op de momenten dat er een weinig kokend water wordt gevraagd: voor het maken van een kopje thee of instant soep, voor het koken van pasta,… De oplossing: een mini-boiler met elektrische weerstand tussen het leidingwatercircuit en het aftappunt dat net genoeg heet water geeft om aan die vraag te voldoen.

En dat is wat het is, bij elk merk. Met hier en daar wat variatie in vermogen, extra features en uiteraard een andere esthetiek. In de eerst plaats koopt u dit gadget omwille van het comfort om op ieder moment dat kopje koffie of thee instant klaar te hebben. Voor de rijst of pasta wint u enkele minuten. Maar zijn die cruciaal? Dat moet u uiteraard voor uzelf uitmaken.

Maar om zelfs maar een beetje warm water tot het kookpunt te brengen, hebt u behoorlijk wat vermogen nodig. 3 liter water van 10°C naar 100°C brengen in 1 minuut vraagt een vermogen van 18,8 kW. Om dat in 5 minuten te doen hebt u nog steeds 3,75 kW nodig, in 10 minuten komt u toe met 1,9 kW en in een half uur met 630 Watt. Die berekening hebben de fabrikanten uiteraard ook gemaakt. Vandaar dat het geen instant warmtewisselaar in de kraan zelf geworden is maar een concept met een klein beetje opslag dat op hoge temperatuur bewaard wordt en dat toch wel 10 tot 20 minuten nodig heeft om een opwarming van helemaal koud naar kokend heet te realiseren. Toch blijft een hoog elektrisch vermogen eisen in het normale elektriciteitsnet binnen de woning, niet zonder mogelijke implicaties voor de andere toestellen. Gebruik daarom geen kokendwaterkraan tegelijk met de afwasmachine bijvoorbeeld.

Naast het vermogen is er ook nog het verbruik. Het water wordt op hoge temperatuur gehouden, dus verliest het aan warmte aan de omgeving. De opslagvaten zijn, mede om veiligheidsredenen, erg goed geïsoleerd. Toch blijft u met stilstandsverliezen van om en bij de 10 Watt zitten. Dat is op een jaar tijd dus 10 Watt gedurende 8.760 uren aan 0,15 euro per kWh, of met andere woorden een kleine 15 euro die u zo maar jaarlijks weggooit. U tapt natuurlijk de hoeveelheid water af die u nodig hebt, maar u bewaart wel continu 3 tot 7 liter water warm…

Qua veiligheid hoeft de gebruiker zich weinig zorgen te maken: er is zondermeer aan de kinderhandjes gedacht! De buitenkant van de kraan is sterk geïsoleerd, het pruttelend geluid werkt afschrikkend en om warm water te tappen moet u twee handelingen gelijktijdig uitvoeren (bijvoorbeeld aan een knop draaien en een toets indrukken).

Installatietechnisch is het uiteraard meer dan een klassieke kraan en zelfs meer dan een klassiek opslagvat. Door de mogelijk hogere druk is er dus de noodzaak om een overdrukventiel te plaatsen dat in verbinding staat met de afvoerleiding. Maar een goede plaaster van sanitair en verwarming heeft daar geen problemen mee.

Of u dergelijke kraan wilt installeren, heeft dus vooral te maken met het comfort dat u verlangt en/of u daarvoor bereid bent om 750 euro neer te tellen.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels