Bekijk de galerij

Intelligente duurzaamheid

Nieuws, Renovatie open

Dit renovatieproject, ontworpen door een gepassioneerd architect met ervaring in duurzame architectuur, bewijst dat een energiezuinige woning niet altijd geavanceerde technische systemen vereist.

Krachtlijnen (volgens de bouwheer en de architect)

1. Een ambitieus maar budgettair realistisch project op het vlak van energiehuishouding. 2. Het vierkante volume vormde een schitterend uitgangspunt voor de ontwikkeling van de centrale kern. 3. De centrale trap die ter hoogte van het dak eindigt in een dakserre die bijdraagt tot de verwarmijg van de woning en voor extra licht zorgt. 4. De woonruimte op de eerste verdieping geniet volop van het omliggende landschap.

Ontwerp

Architect Sébastien Cruyt, Synergy International – 02 640 87 47

De hoeve La Baillerie dateert uit het begin van de 15de eeuw en ligt op een heuvel tegenover Château de Bousval in Waals-Brabant. De vijf eigenaars van de site, die te koop werd aangeboden in 2006, verkregen een afwijking op het bestemmingsplan van de landbouwzone. Zo konden ze er vijf energiezuinige eengezinswoningen bouwen.

Het project dat we hier belichten, omvat de woning van een van hen: Sébastien Cruyt, ingenieur-architect bij Synergy International, een bureau dat al jaren meebouwt aan duurzame ontwikkeling.

Grote volumes

De architect durfde het aan om binnenshuis ruime volumes te creëren en was niet bang om in te gaan tegen bepaalde principes van de ‘passieve’ architectuur. Met uitzondering van de slaap- en badkamers vertonen de vertrekken een uitgesproken open karakter. Ze zijn onderling verbonden door een centrale kern met trap, technische koker en houtkachel.

Die begrenst de kamers ook meteen. Op het gelijkvloers werden een atelier, een studio en een garage ingericht. De leefruimte op de eerste verdieping herbergt de salon, eetkamer, keuken, een televisie- en leeshoek en een bureau. De hoger gelegen nachtzone omvat vier slaapkamers, twee badkamers en een dressing.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 347 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels