Interieurarchitect gezocht

Interieurarchitect gezocht

Bouwpartners

Nogal wat bouwers en verbouwers spreken geen interieurarchitect aan omdat ze schrik hebben voor de kostprijs. Toch kunnen enkele praktische adviezen van deze vakman voorkomen dat je dure stommiteiten begaat tijdens de inrichting van je woning.

Het beroep en de titel van interieurarchitect zijn niet beschermd. Iedereen mag dus een bordje met deze benaming op zijn gevel bevestigen. Goed kiezen is daarom des te belangrijker. Een goede interieurarchitect moet zin voor esthetica hebben, technisch beslagen zijn en voldoende kunnen rekenen om een project budgettair onder controle te houden. Bovendien moet hij over voldoende inzicht en autoriteit beschikken om de uitvoering van de werken te controleren.

Vraag altijd om referenties en loop met die ex-klanten het bovenstaande kwaliteitenlijstje af. Uiteraard moet de man of vrouw ook op jouw golflengte zitten. Heel belangrijk is verder dat hij of zij kan luisteren en bereid blijkt rekening te houden met jouw behoeften, verlangens en budget. Met iemand die koste wat het wil zijn eigen zin doordrukt, riskeer je op termijn alleen maar conflicten.

Verenigd maakt sterk

Een andere overweging is: werk je bij voorkeur met een zelfstandige, individueel opererende interieurarchitect, of doe je liever een beroep op een groter bureau, waarin eventueel ook architecten werkzaam zijn? Heel wat architecten zijn trouwens ook actief op de markt van de interieurarchitectuur en ontwerpen zelf soms een deel van het interieur.

Een goed keuzecriterium is het lidmaatschap van de Associatie van interieurarchitecten van België (A.In.B). Deze vzw legt haar leden een minimumopleiding op, heeft een deontologie uitgewerkt en beschikt over richtlijnen wat het honorarium betreft.

Tips

  • Laat je niet verblinden door louter esthetische oplossingen, maar hou altijd rekening met de functionaliteit. Wat heb je aan een schitterende trap waarop iedereen zijn hals breekt? Of aan een fraaie keuken waarin niet te koken valt?
  • Hou zeker rekening met de duurzaamheid en de onderhoudsvriendelijkeheid van de gebruikte materialen.
  • Vergeet niet dat voor bepaalde werken de tussenkomst van een architect vereist is.

Extra: Handel proactief

Schakel de interieurarchitect als het even kan al van bij het ontwerp van je verbouwing in. Hij of zij kan dan in het ontwerp zelf en in elk stadium van de werken – zowel ruwbouw als afwerking – de nodige technische voorzieningen treffen voor onder andere de installatie van keuken en badkamer, verlichtingskabels, ingemaakte kasten, gordijnen enzovoort.

Adressen

AiNB vzw
Spastraat 8
1000 BRUSSEL
tel.02/238.06.20
fax.02/238.06.11
secretariaat@ainb.be

Voorzitter: Dhr. Erik Van Nieuwenborg
Administratief secretaris: Mevr. Heddie Vertessen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels