Interieurevolutie: slechts zeven binnendeuren over per woning

Interieurevolutie: slechts zeven binnendeuren over per woning

Binnendeuren

Met de evoluties in interieur is de rol van de binnendeur de voorbije jaren volledig herschreven. Het opentrekken van de ruimtes en het compacter bouwen maken dat er niet alleen minder binnendeuren nodig zijn, maar dat ze zich ook beter moeten integreren in de leefruimtes. Onzichtbaarheid is een troef geworden voor zowel het profiel als de scharnieren.

Compactere ruimtes opengooien

Vijf jaar geleden kregen deurkozijnen nog hun klassieke plaatsing over de muren. Onder het regime van strakke lijnen en een geïntegreerd geheel maken van de woning, verdwijnt de binnendeur steeds meer uit het oog. Louis Adens van deurspecialist Argent Alu uit Kruishoutem bevestigt deze tendens: “We zien dat bij nieuwbouwprojecten de vraag naar binnendeuren sterk is teruggelopen. Gemiddeld plaatsen we er nog zeven per woning. Dat heeft alles te maken met de trend om ruimtes te gaan opentrekken. Uit esthetisch oogpunt, maar ook omdat er minder ruimte ter beschikking is, omdat de mensen compacter bouwen.”

Onzichtbaarheid troef

Moderne, open ruimtes vragen om binnendeuren die zich als een perfecte chameleon aanpassen aan het interieur. Adens: “Onzichtbare deurprofielen en scharnieren zijn de norm geworden. Vandaag is daar heel wat in mogelijk. Zo kan het kader voor deuren volledig ingepleisterd worden om tot de essentie van puur esthetisch wonen te komen. De deur die perfect in lijn ligt met de wand. Ook de afwerking vindt hierop afstemming. Het wegwerken van het profiel is echter maar de helft van het werk. Daarnaast halen producenten van deuren de scharnieren helemaal uit het oog. Door ze kleiner te maken, en door de schroeven onzichtbaar te maken. Verder kreeg de vormgeving een moderner jasje.”

Pivoterende deuren

Een tweede trend die Adens signaleert is de opkomst van pivoterende deuren. “Dankzij het gebruik van speciale pivotscharnieren kunnen deuren langs twee kanten openen en weer automatisch sluiten. Deze oplossing is eigenlijk een goed alternatief voor waar men eigenlijk een open ruimte wilde, maar meer nood had aan privacy. Ze sluiten de kamer af zonder omlijsting nodig te hebben. Geopend blijft de deur mooi dus mooi doorlopen. De scharnieren zelf passen in het deurblad, wat ze ideaal maakt voor renovatie- en nieuwbouw en voor toepassingen met vloerverwarming. Net als de klassieke deuren, verdwijnen pivoterende deuren perfect in het interieur.”

Schuifdeuren

De steeds compacter wordende ruimtes stuwen een derde trend aan: het gebruik van schuifdeuren. “Zoals gezegd, bestaan nieuwbouwprojecten voor ons gemiddeld uit zeven binnendeuren. Daar zit dan meestal minimaal één schuifdeur bij. Ze bieden immers de ideale oplossing wanneer de ruimte voor opendraaiende of -zwaaiende deuren ontbreekt. Bovendien kunnen schuifdeuren perfect integreren in het interieur. Ze spelen dus op twee trends en zullen het in de nabije toekomst zeker goed blijven doen”, voorspelt Adens.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels