Investeren in woning blijft een goede belegging

Investeren in woning blijft een goede belegging

Nieuws

Ondanks het onzekere klimaat blijft het kopen van een eigen huis een waardevolle investering waarvan het rendement dat van een spaarboekje ruim overstijgt. Dat meldt de Confederatie Bouw en de nieuwe Federatie van Onwikkelaars-Woningbouwers.

Het kopen van een woning is een droom van elke Belg. Maar veel bouwfirma’s ondervinden dat gezinnen deze droom moeten uitstellen door het onzekere klimaat. Nochtans blijft het kopen van een woning een prima investering. Door de felle groei van de bevolking en een dalende nieuwbouwproductie zal de waarde van een huis enkel maar stijgen. En de lage rente zorgt ervoor dat het vandaag het ideale moment is om een huis te bouwen of te kopen.

“Berichten over een vermeende overwaardering van onze huizenmarkt doen sommige mensen een afwachtende houding aannemen. Maar eigenlijk is het nu juist het moment om te kopen of te bouwen. In België is er helemaal geen overaanbod en op lange termijn blijft een eigen huis de beste belegging”, zegt Joost Callens, voorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningsbouwers.

Toename van de bevolking

De prognoses van het Planbureau geven aan dat de Belgische bevolking in de volgende 20 jaar sterk zal blijven groeien. Het teller van het aantal inwoners in België zal in 2030 op 12,2 miljoen staan. Deze groter wordende groep van mensen moeten in de toekomst allemaal op zoek gaan naar een eigen woning. De vraag naar vastgoed zal dan ook hoog blijven, wat de waardevastheid van een investering in een nieuwe woonst verzekert.

Spaargeld investeren in vastgoed

Volgens recent cijfermateriaal van de Nationale Bank van België is de Belg massaal aan het sparen en nog nooit stond er zoveel geld bij de banken ‘geparkeerd’. Samen hebben alle Belgen een netto financieel vermogen van 760 miljard euro, waarvan er momenteel 228 miljard op de Belgische spaarboekjes staat waar het minder opbrengt dan de inflatie.

In de huidige omstandigheden zou het interessant kunnen zijn om een deel van deze gigantische spaarsom te investeren in het bouwen of renoveren van woningen. De overheid zou hier het beleid op kunnen afstemmen en een vastgoedmarkt creëren die beter bestand is tegen de toekomstige demografische uitdagingen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels