Is bouwen nog betaalbaar?

Is bouwen nog betaalbaar?

Recht en financiën

De prijs van woningen mag de voorbije jaren dan gestabiliseerd zijn, grondprijzen blijven in de lift zitten. Dat maakt dat men over de nodige kluiten moet beschikken om een nieuwbouwproject aan te vangen. In hoeverre is bouwen dan nog betaalbaar vandaag?

Rentevoet onder 2%

Vandaag genieten we van een historisch lage rentevoet. Waar de standaard normaal rond 4 à 5% rentevoet ligt, we nog tijden van 13 à 14% gekend hebben, kan je mits wat onderhandelen bij de banken onder 2% geraken. De banken stellen daar wel wat strengere eisen tegenover dan vroeger. De kandidaat-lener moet voor meer eigen inbreng zorgen en de looptijd is korter geworden. 20 à 25 is de standaard, 30 is al heel uitzonderlijk.

Deze evolutie maakt dat een huis kopen vandaag betaalbaarder is dan in 2013. We hebben dat te danken aan de stabilisering van de woningprijzen. Waar in 2013 een huis nog gemiddeld 240.000 euro kostte is dat nu gemiddeld 250.000 euro. De rentevoet daalde in die periode van 3,90% naar 2,57% gemiddeld. Hierdoor kan je voor een maandelijkse aflossingslast van 1.120 euro een huis betalen van 249.000 euro, waar dat in 2013 het plafond nog op 216.000 euro legde. Er vallen nu 54% van de woningen binnen het gemiddelde budget dat de Belg ter beschikking heeft.

1.300 euro per m²

Maar hoe zit dat nu voor bouwen? Algemeen kan je stellen dat het kopen van een huis 20 à 25% minder duur zal zijn dan een nieuwbouwproject. Op voorwaarde dat er geen structurele ingrepen moeten gebeuren. Dan komt het al snel op hetzelfde budget neer. Om een leidraad te geven, je mag ongeveer rekenen op 1.300 euro per m² (inclusief btw), waarvoor je dan een standaardafwerking in de plaats krijgt.”-

Deze prijs is verre van zaligmakend. De belangrijkste kosten kruipen in de werkuren en in de materialen. Kan je zelf de handen uit de mouwen steken en de aannemer bijstaan door bijvoorbeeld materiaal aan te dragen, dan kan er al een flinke hap uit het budget en kan dat 1.000 euro per m² worden. Wil je daarentegen een bijzonder luxueuze afwerking, dan ga je al snel naar 2.000 euro. Er is met andere woorden een grote range.

Durabrik bevestigt deze prijzen: “De ondergrens voor een nieuwbouwproject ligt ongeveer op 300.000 euro. De locatie zal een bijzonder belangrijke rol spelen in de prijszetting. De Westhoek of de Brusselse rand, het scheelt wel enkele percenten”, vertelt sales manager Thomas Mertens. Momenteel zien zijn veel van onze klanten alleenstaanden. Dat zegt in de eerste plaats iets over de demografie, maar ook over de betaalbaarheid.”

 

Aandachtspunten bij bouwen

Hou bij nieuwbouw zeker rekening met addertjes onder het gras die de kostprijs kunnen opdrijven. Controleer steeds de stabiliteit van de grond. Wanneer er twijfel is, kan je voor 600 euro ongeveer een bodemsondering laten uitvoeren. Dit lijkt veel, maar een extra fundering kan een meerkost van 20.000 euro betekenen en dan spaar je met een bodemsondering toch heel veel uit. De dienst stedenbouw van de gemeente waarin de grond ligt kan hier ook meer over vertellen.

Bouw energiezuinig. Dat betekent een zo klein mogelijke buitenschil voor een zo groot mogelijke oppervlakte. In 2020 moet het E-peil van de woning E30 of lager zijn. Als u vandaag een huis bouwt dat daar ver boven blijft, zal het binnen vijf jaar al gevoelig in waarde dalen. Door 5% meer te investeren zal je verbruik sneller dalen dan dat je leninglast stijgt. Voor meer tips rond energiezuinig bouwen kan je terecht in de Steunpunten duurzaam bouwen en verbouwen, die in de drie gewesten te vinden zijn. Voor 25 euro hebt u een advies waarmee u veel zal uitsparen.

Nieuwbouw voorzien op nieuwste technieken en comfort

Mertens: “Wij zorgen dat de buitenkant van onze woningen een uitstekende isolatie kennen met een K-waarde die onder de 40 blijft. Dat is een uitstekende vertrekpunt om een Bijna-Energie-Neutrale (BEN) woning te realiseren. De klant heeft dan immers alle vrijheid aan de binnenkant voor de afwerking. Met de installatie van een warmtepomp bijvoorbeeld, haalt hij al de target van 2020. Dat is in vele gevallen de troef van nieuwbouw. Op vlak van techniek en van comfort kan je in een bestaande woning niet altijd hetzelfde realiseren als in een nieuwbouw.”

“Een huis is dus zeker nog betaalbaar, maar de klant moet zijn woondroom soms wat realistischer bekijken. Het gaat hem niet alleen om de oppervlakte maar om de nuttige m². Grote huizen zijn zeldzamer geworden, maar door een verstandig gebruik van ramen en glaspartijen en bijvoorbeeld een open keuken, kan je wel hetzelfde ruimtegevoel creëren.”

(VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels