Is domotica nog relevant in tijden van applicaties en connectiviteit?

Is domotica nog relevant in tijden van applicaties en connectiviteit?

Connectiviteit en domotica

Steeds meer huishoudtoestellen mogen zich intelligent noemen en laten zich van op afstand bedienen voor applicaties op de smartphone of tablet. Heeft investeren in domoticasystemen dan nog wel zin?

 

Het antwoord is volmondig ja. Domotica vandaag is niet langer een gadget, maar een betaalbare oplossing om het huis te automatiseren met één geïntegreerde bediening. Het comfort van de bewoner staat daarbij voorop, net als de beveiliging van zijn gegevens.

Gecentraliseerde intelligentie

Samsung is op Batibouw aanwezig met een geconnecteerde koelkast. Whirlpool stelt er zijn wasmachine en droogkast voor die met elkaar kunnen communiceren. Intelligente huishoudtoestellen leven niet alleen meer in de verbeelding van scifi-auteurs, maar bestaan in de realiteit en zijn klaar om de markt te veroveren.

Doet deze evolutie het bestaansrecht van domoticasystemen vervallen. “Neen, absoluut niet”, meent Katrijn Van Nieuwenhuyse, segment manager bij Niko, producent van het Niko Home Control domoticasysteem. “Het bestaansrecht van domotica zit vervat in het verhogen van het basiscomfort van de gebruiker. Wanneer je voor de bediening van elk toestel een aparte app moet openen, gaat het gebruiksgemak er niet op vooruit. Integendeel. Domotica biedt net een geïntegreerde oplossing en eenvoudige bediening om het huis en de tuin volledig te automatiseren.”

Betaalbare oplossing

Er kan al heel wat in een domoticasysteem worden vervat. De voor de hand liggende kandidaten zijn de verwarming, de ventilatie en de verlichting. Door een aansturing via domotica kan de gebruiker zijn energieverbruik in beeld brengen en zelfs verminderen. Daarnaast kunnen er koppelingen gemaakt worden met de rolluiken, het alarmsysteem of de brandbeveiliging en in bepaalde gevallen zelfs al met de muziekinstallatie. En dit alles voor een heel betaalbare prijs.

“In de begindagen sprongen domoticasystemen misschien eerder in het oog als gadgets. Maar intussen bestaan er heel betaalbare oplossingen, zodat iedereen domotica binnen handbereik krijgt. Het is bovendien een oplossing die modulair is. Ze kan met andere woorden meegroeien wanneer de noden van de gebruiker veranderen. We zetten er heel hard op in om onze klanten het leven zo eenvoudig mogelijk te maken”, aldus Van Nieuwenhuyse.

Sterk wifi-paswoord gezocht

De bediening van een domoticasysteem kan op verschillende manieren gebeuren. Allereerst aan de hand van de knoppen op het apparaat zelf, maar daarnaast bieden de meeste fabrikanten een app om de bediening vanaf de smartphone of de tablet te laten gebeuren, vanuit de zetel of van op kantoor.

Een wereld van connectiviteit vraagt echter ook om gepaste beveiliging. Van Nieuwenhuyse: “Wij werken met een systeem waarbij de intelligentie zich niet in de cloud bevindt, maar in de woning zelf. Wanneer de consument het systeem van in huis bedient, heeft hij zijn beveiliging volledig zelf in de hand. Dat zal immers in grote mate afhangen van de beveiliging die hij voor zijn wifi-netwerk gekozen heeft. Een sterk paswoord is geen overbodige luxe. Wanneer hij van op een afstand het systeem wil aansturen, moet hij een link maken met onze beveiligde server en garanderen wij dat zijn gegevens veilig zijn.” (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels