Is er nog een toekomst voor architectuur?

Nieuws

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

Sinds de invoering van de energieprestaties van gebouwen (EPB), wordt alleen nog gesproken over het verhogen van de isolatiewaarden van onze woningen en het verlagen van de energiefactuur. Sommigen – weliswaar een minderheid – gaan hierbij zover door comfort als bijzaak te beschouwen. Een andere vraag die steeds terugkeert: gaat de kostprijs van de bouw zwaarder doorwegen dan het belang van de architectuur? Maar om welke architectuur gaat het dan?

Als we de architectuur van de laatste veertig jaar van vorige eeuw bedoelen, is het hoog tijd dat we er komaf mee maken. Vanaf het begin van de jaren 60 steekt de “allerindividueelste expressie van de allerindividueelste woonemotie” de kop op. Architectuur – of beter het uitzicht van de woning – wordt een van de belangrijkste middelen om zich sociaal te differentiëren. Er ontstaat een onderscheid tussen diegenen die in een gewoon huis wonen en diegenen die zich alles – of toch bijna alles – kunnen veroorloven.

Gelukkig is de mentaliteit sindsdien veranderd. De nieuwe generaties hechten vooral belang aan het wooncomfort en de “façadearchitectuur” is geen doel meer op zich. Wil het uiterlijke aspect van de architectuur geslaagd zijn, moet ze op een coherente manier de keuzes vertolken die in het interieur gemaakt zijn. Zo kan ze een maximaal comfort bieden en tegelijk inspelen op de gestelde energie-eisen. Nu het huidige kostenplaatje is wat het is, kunnen we je alleen maar aanbevelen voor simpele oplossingen te kiezen. Simpel, niet simplistisch. Gewoon een weloverwogen en slimme eenvoud. Architectuur is niet zozeer een kwestie van middelen, wel van juiste uitgangspunten en keuzes. De basisvoorwaarde blijft echter onveranderd: zoek en vind een goede architect!

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels