Is het bouwverlof nog van deze tijd?

Nieuws

In een reportage van het duidingsprogramma Terzake werd de vraag gesteld aan werknemers en topmensen uit de bouwsector. Er vallen zowel pro's als contra's te noteren.

In een reportage van het duidingsprogramma Terzake werd de vraag gesteld aan werknemers en topmensen uit de bouwsector. Er vallen zowel pro’s als contra’s te noteren.

Een periode van drie à vier weken waarin het grootste deel van de bouwwerven stil ligt, is dat nog van deze tijd? Dit is het uitgangspunt waarmee de journalisten naar enkele leden van de sector trokken. Zowel de geïnterviewde bouwvakkers als voor de zaakvoerder van een groot bouwbedrijf waren unaniem. Voor hen is het bouwverlof noodzakelijk om na de lange en zware periode de geest te kunnen vrijmaken.

De zomerperiode is in tegenstelling tot de winter een erg goede periode om te bouwen. Hoe komt dat er dan in deze periode amper gebouwd wordt? Deze regeling dateert al van 1937, initieel ging het om een week verlof. Deze verlofregeling is bovendien een aanbeveling en geen verplichting. Maar volgens de bouwvakkers is het onmogelijk om dit nog af te nemen. ‘Ze hebben er zo lang voor gevochten. En in andere sectoren is er toch ook zoveel vakantie’, klinkt het.

Een andere situatie bij de kleine zelfstandige. Mits een juiste planning kunnen zij hun bouwmateriaal voor het bouwverlof bemachtigen en verder doorwerken. ‘Drie weken zonder inkomsten is voor een beginnende zelfstandige erg zwaar.’ Het lijkt erop dat het bouwverlof zo hard ingebakken zit in de bouwsector, dat niemand dit zal willen afgeven of op een ander moment laten doorgaan. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels