Is het vastgoed in België overgewaardeerd?

Is het vastgoed in België overgewaardeerd?

Immo, Nieuws

Volgens de Confederatie Bouw is er geen significante overwaardering van het vastgoed in België.

Volgens de Confederatie Bouw is er geen significante overwaardering van het vastgoed in België.

Op basis van een vergelijking tussen de huur-en vastgoedprijzen enerzijds en het inkomen en de vastgoedprijzen anderzijds scoort België niet goed. Maar daaruit besluiten dat het vastgoed in België overgewaardeerd is, is een brug te ver. Het Internationaal Monetair Fonds beklemtoont zelf dat lokale factoren bij de interpretatie van de gegevens een belangrijke rol spelen en dat geen scherpe correctie van de prijzen te verwachten valt. Het IMF komt dus tot dezelfde conclusie als de Vlaamse Confederatie Bouw. De VCB is eveneens van mening dat de Belgische huurmarkt door haar beperkte omvang geen goede basis vormt om een oordeel te vellen over de vastgoedprijzen.

Zelf somt het IMF enkele lokale factoren op die wijzen op een gezonde vastgoedmarkt zoals het grote aantal wooneigenaars, de beperkte hypotheekschulden van de gezinnen en het hoofdzakelijk gebruik van vaste rentevoeten waardoor Belgen en Vlamingen minder kwetsbaar zijn voor een rentestijging, zoals blijkt uit de citaten in bijlage.

Daarnaast maakt de beperkte omvang van de Belgische private huurmarkt het moeilijk om op basis hiervan een inschatting te maken van de waarde van koopwoningen. In ons land zijn huurwoningen, veel meer dan in andere landen, gericht op lagere inkomensklassen. Dit kleinere deel van de markt heeft bovendien een lagere kwaliteit dan de doorsnee koopwoningen. Denk bijvoorbeeld aan een minder goede isolatie, vochtproblemen of het gebrek aan een centrale verwarming. Het is dan ook begrijpelijk dat ze een lagere prijs hebben. Beide met elkaar vergelijken komt neer op een vergelijking tussen appelen en peren. Een vergelijking van de aankoop- met de huurprijzen geeft zeker voor België onterecht het idee dat de aankoopprijzen overgewaardeerd zouden zijn. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels