Is het zinvol een spaarlamp te vervangen door ledverlichting?

Is het zinvol een spaarlamp te vervangen door ledverlichting?

Nieuws

U bent energiebewust en hebt vanuit die gedachtegang heel uw woning uitgerust met spaarlampen. U weet intussen dat ledverlichting nog zuiniger is dan spaarverlichting. Maar loont het wel de moeite om al die spaarlampen te vervangen door hun zuinigere tegenhanger?

We kunnen die vraag vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Lumen/Watt-verhouding

Die verhouding geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt (Lumen) ten opzichte van het verbruik (Watt). Wanneer u een led en spaarlamp zuiver op deze Lumen/Watt-verhouding beoordeelt, zou u kunnen zeggen dat het loont om de spaarlampen te vervangen. Maar er zit een addertje onder het gras. De ledvermogens zijn immers nog niet hoog. Een fluorescentielamp van 80 Watt of een ontladingslamp van 150 Watt zijn dus niet snel te vervangen door een led wanneer u een vergelijkbaar vermogen verwacht.

Prijsvergelijking

De prijs van een moderne led bedraagt ongeveer 15 eurocent per lumen. Dat is nog altijd 15 maal meer dan de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per lumen kost. Ook in prijs kan een led dus nog niet concurreren met een spaarlamp.

Levensverwachting

Kijk we dan tot slot naar de levensduur. Voor een led bedraagt die 50.000 branduren, voor een spaarlamp mag u rekenen op 10.000 à 15.000 branduren. Voor de led moeten we hier wel een kanttekening bij maken: de levensduur en lichtopbrengst nemen snel af wanneer een led te heet wordt. Een goede koeling is dus nodig en dat maakt de armatuur minder compact en zwaarder.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels