Is kraantjeswater drinkbaar?

Is kraantjeswater drinkbaar?

Badkamer en wellness, Keuken

Leidingwater is zeker en vast drinkbaar. Leidingwater wordt zeer streng gecontroleerd en moet aan meer dan 60 kwaliteitseisen voldoen.

Leidingwater is zeker en vast drinkbaar. Leidingwater wordt zeer streng gecontroleerd en moet aan meer dan 60 kwaliteitseisen voldoen.

Vlamingen verbruiken 110 liter leidingwater per dag, waarvan slechts 7 liter als drinkwater. Met water uit de kraan poetsen we onze tanden, maken we koffie en koken we onze aardappelen en groenten.

Maar als drinkwater verkiezen we flessenwater. Vreemd, aangezien water in flessen niet beter is of meer wordt gecontroleerd op kwaliteit. En bovendien is het zo’n 500 tot 600 keer duurde dan kraantjeswater én veroorzaakt het verpakkingsafval.

Het feit dat we nauwelijks water van de kraan drinken, wordt veroorzaakt door de vele reclame waarin flessenwater wordt gepromoot. Nochtans is leidingwater echt wel gezond.

Vooraleer het uit je kraan stroomt, moet het voldoen aan 60 kwaliteitseisen; geen enkele voedingsstof wordt zo streng gecontroleerd. De basisnormen worden bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en de Europese Unie maakte deze zelfs nog strenger.

Er is dus geen enkel risico verbonden aan het drinken van kraantjeswater. Sterker nog: flessenwater moet aan minder kwaliteitseisen voldoen dan leidingwater.

In sommige oudere huizen bestaan de leidingen nog uit lood. Dat lost makkelijk op in water en is giftig, zelfs in beperkte hoeveelheden. Heb je nog loden leidingen, laat dan regelmatig je leidingwater controleren om je ervan te verzekeren dat de norm van lood niet overschreden wordt.

Je kan daarvoor terecht bij de watermaatschappij. Je kan ook zelf je leidingen loodvrij spoelen door de kraan voor gebruik één tot twee minuten te laten stromen. Laat dat water niet verloren gaan: vang het op en was er bijvoorbeeld je wagen mee.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels