Is verwarmde beglazing een must?

Ramen, deuren en poorten

Verwarmde beglazing, het lijkt futuristisch maar toch is het vandaag al de praktijk.

Verwarmde beglazing, het lijkt futuristisch maar toch is het vandaag al de praktijk. Wist u bijvoorbeeld dat het glazen kijkplatform over de Grand Canyon in de VS met verwarmd glas is afgewerkt? Dit om condensatie op het glas tegen te gaan en zo het zicht van de bezoekers altijd optimaal te houden. Maar ook in uw en mijn woning kan het glas toegepast worden en zorgen voor een aangenaam temperatuurcomfort.
Verwarmd glas is in feite een traditioneel glasblad waaraan een folie is toegevoegd die warmte uitstraalt wanneer hij onder elektrische spanning wordt gezet. De raampartijen worden – afhankelijk van hun plaats in de woning – opgedeeld in verschillende comfortzones die op hun beurt via een thermostaat worden geregeld. Net als bij een klassieke verwarming kunt u dus de gewenste temperatuur instellen. Alleen komt de warmte nu niet van een radiator of vloerverwarming, maar van het glas. Wanneer er in een ruimte te weinig glas is om de gewenste temperatuur te bereiken, kan het glas aangevuld worden met bijvoorbeeld een verwarmde spiegel of een glasradiator.

De tendens vandaag is dat drievoudig glas verwarmd wordt, waardoor er nauwelijks nog warmteverliezen naar buiten zijn en alle warmte in de woning zelf wordt benut. Qua kostprijs mag u de investering in verwarmd glas vergelijken met het bedrag dat u zou uitgeven voor de beglazing en klassieke verwarming van uw woning. Met dat verschil dat u geen storende verwarmingselementen meer aan de muur en geen onderhoudskosten voor de verwarming meer hebt.

Verantwoord verwarmen

Verwarmde beglazing bestaat al enkele jaren, maar was in de begindagen omstreden omdat dure en vervuilende elektriciteit in warmte wordt omgezet. Volgens Dirk Ceyssens – één van de grotere producenten van verwarmd glas in ons land – is die situatie vandaag volledig veranderd.

“Het aandeel elektriciteit dat op duurzame manier wordt opgewekt, zit in een stijgende lijn. Neem daarbij de almaar betere isolatie van onze nieuwbouwwoningen. Dat maakt dat verwarmd glas wel op een ecologisch verantwoorde manier toegepast kan worden. In de ideale wereld wordt het verwarmd glas toegepast in een passiefwoning die zijn eigen elektriciteit produceert. Kortom, verwarmd glas was tot voor enkele jaren wellicht een gadget, maar door de ontwikkelingen inzake hernieuwbare energie en de stijgende energieprijzen wordt het ook een te overwegen optie in energiezuinige woningen”, besluit Dirk Ceyssens.

Opgelet met rechtstreekse elektrische verwarming

Rechtstreekse elektrische verwarmingstoestellen worden in de EPB-berekening zwaar gesanctioneerd en zijn dus sterk af te raden. In vergelijking met een warmtepomp met een COP van 4 (één eenheid verbruikte energie (elektriciteit) levert vier eenheden geproduceerde energie (warmte) op) noteert verwarmde beglazing slechts een COP van 1 (dus één eenheid verbruikte energie levert één eenheid warmte op), waarmee het rendement even slecht is als dat van elektrische convector zonder accumulatie.

Dit type verwarming moet dus eerder beschouwd worden als aanvullende verwarming of als een oplossing in een vertrek waar een traditioneel verwarmingssysteem niet kan toegepast worden, bijvoorbeeld bij een renovatie waarbij men de bestaande binnenafwerking intact wil laten.

TiM Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels