Isolatie langs buiten met of zonder bouwvergunning?

Isolatie

Net als ieder ander bouwproject vraagt het isoleren van de buitengevel om een grondige voorbereiding. Het administratieve werk staat daarbij voorop. Het eerste wat u hoort te doen, is nagaan of er geen vergunning nodig is voor het isoleren langs de buitenzijde.

Net als ieder ander bouwproject vraagt het isoleren van de buitengevel om een grondige voorbereiding. Het administratieve werk staat daarbij voorop. Het eerste wat u hoort te doen, is nagaan of er geen vergunning nodig is voor het isoleren langs de buitenzijde. En dat ligt voor ieder gewest anders. Een overzicht.

Vlaanderen

In Vlaanderen dien je rekening te houden met de bouwvoorschriften enerzijds en het rooilijndecreet anderzijds. Het rooilijndecreet werd enkele jaren geleden wel al in die zin bijgestuurd dat het toelaat dat het totaalpakket van de nieuwe gevelafwerking (isolatie + afwerking) tot 14 cm over de rooilijn mag wanneer de gevel op de rooilijn staat. Dikker isoleren – en afwerken – laat het rooilijndecreet niet toe.

Verder is het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding in sommige gevallen ook vergunningsplichtig. Dat is onder meer het geval voor het isoleren van de voorgevel omdat die het uitzicht van de straat kan beïnvloeden. Voor meer concrete informatie, neemt u het best contact met de dienst ruimtelijke ordening van uw stad of gemeente.

Wallonië

In Wallonië is de bouwreglementering nog soepeler. De ‘Code wallon de l’Aménagement du Territoire, de l’Urbanisme, du Patrimoine et de L’énergie’ bepaalt dat het vervangen van een gevelafwerking door een isolerende afwerking met het zelfde uitzicht en waarbij de dikte niet meer dan 30 cm groter wordt niet vergunningsplichtig is. Ook hier weer steekt u het best uw licht op bij de bevoegde diensten voor concrete informatie.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient u altijd een bouwvergunning aan te vragen voor het isoleren van de gevel langs de buitenzijde.

TiM Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels