Isoleer uw woning in vijf stappen

Isoleer uw woning in vijf stappen

Isolatie

Opzoek naar inspiratie voor het isoleren van uw woning? Een concreet, vijfdelig stappenplan om het isoleren van uw woning onder controle te krijgen en uw woningisolatie een succes te maken.

Het isoleren van uw woning is een zeer uitgebreide taak. Hier een stappenplan over hoe u uw woningisolatie het beste aan pakt.

Stap 1. Voorzie isolatie in uw (ver)bouwplan

Gaat u bouwen, hou dan vanaf het eerste bouwplan rekening met de isolatie. De wetgeving voorziet een aantal minimumeisen bij het isoleren, afhankelijk van de bestemming van het gebouw. Uw architect zal daarmee rekening houden in het ontwerp van de plannen.

Een nieuwbouwwoning isoleren is niet moeilijk, omdat u de isolatie meteen kan plaatsen tijdens het bouwen. Vraag zoveel mogelijk raad aan uw architect over de wijze waarop u het best kan isoleren. Ook mensen die net een woning hebben gebouwd kunnen u goeie raad geven. Isoleren

Een bestaande woning is veel moeilijker te isoleren: u moet de isolatie plaatsen in bestaande constructies. Wil u bijvoorbeeld uw vloer isoleren, dan zal u niet anders kunnen dan uw hele vloer uit te breken.

Gezien de huidige strengere wetgeving wordt het moeilijk om hier alleen aan te beginnen. Laat u adviseren door een vakman of door een architect. Dat zal u veel goedkoper uitkomen dan eventuele boetes achteraf omdat u de norm niet hebt gerespecteerd.

De wetgeving voorziet een minimumisolatie: die moet voor een spouwmuur (de muur tussen je buitenmuur en de afgewerkte binnenmuur) minimaal 4 cm dik zijn, voor de vloer 4 cm en voor het dak 8 cm.

Stap 2. Ga na of u in aanmerking komt voor premies

De federale overheid biedt een fiscale premie aan voor het plaatsen van dakisolatie. Dat betekent dat wie investeert in dakisolatie onder bepaalde voorwaarden kan genieten van een aanzienlijk belastingvoordeel: een belastingvermindering van 40% van het geïnvesteerde bedrag tot een geïndexeerd maximum van 610 euro voor nieuwbouw en 710 euro in het geval van renovatie. Mijn 

U moet dan wel aan voorwaarden voldoen. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer, de thermische weerstand R van de geplaatste isolatie moet gelijk zijn aan of groter zijn dan 2,5 m2K/W en u kan een factuur voorleggen als bewijs.

Om de premie te ontvangen moet u de werken invullen op uw belastingaangifte. Hoe u dat doet, leest u hier.

Naast de nationale premie kan u ook aanspraak maken op regionale premies. Deze gelden voor dak- en spouwisolatie. Voordeel is dat het werk niet hoeft uitgevoerd te zijn door een geregistreerd aannemer, dus ook als u zelf aan de slag wil komt u in aanmerking.

De regionale premies verschillen per gemeente en provincie. Voor een overzicht van uw regio kan u terecht op dezelfde site. Vul uw postcode in en u leest meteen op welke premies u aanspraak kan maken.

Voor meer informatie over hoe u deze premies ontvangt, kan u terecht in het gemeente- of stadhuis van uw woonplaats. woning isoleren.

Stap 3. Kies het materiaal

Het kiezen van het isolatiemateriaal. Er zijn twee soorten minerale wollen: rotswol en glaswol. Rotswol wordt gemaakt uit het vulkanisch gesteente diabaas, glaswol bestaat uit siliciumzand, soda en mergel. Het grootste voordeel van minerale wollen is de soepelheid. Deze behoren tot de soepele isolatiematerialen.

Het materiaal vangt oneffenheden op en is dus ideaal bij onregelmatige oppervlakken of morteluitstulpingen. Minerale wollen zijn brandveilig en bieden een uitstekende geluidsisolatie.

Isolatie in kunststof (EPS, PUR, XPS, …) is minder flexibel, en moet dus heel nauwkeurig geplaatst worden. Kunststof biedt een betere isolatiewaarde dan minerale wollen, waardoor u met minder dikke platen hetzelfde effect bekomt. Deze behoren tot de stijve isolatiematerialenIsoleren

Natuurlijke materialen (cellulosevezels, vlas, schelpen, houtvezelplaten, riet, kurk, schapenwol, …) zijn het meest milieuvriendelijk. Ze zijn vooralsnog iets duurder dan andere materialen, maar door de stijgende interesse van consumenten daalt de prijs.

Cellenglas is gemaakt op basis van glas, en is verkrijgbaar in platen en onder de vorm van een in te metselen isolatieblok. Het materiaal is geliefd vanwege zijn duurzaamheid. Qua isolatiewaarde situeert het zich tussen minerale wollen en kunststofplaten.

Stap 4. Isoleer uw hele woning

Vaak denken mensen bij de isolatie van een woning alleen maar aan het afschermen van buitenmuren. Maar er is meer: uw vloeren en uw dak moeten ook goed geïsoleerd zijn. Respecteer ook hier de minimumeisen: isolatie voor de vloer moet minstens 4 cm dik zijn, voor het dak 8 cm.

Vensters hebben een grote invloed op eventueel warmteverlies in uw woning. Voorzie dus minstens dubbele beglazing, of nog beter: hoogrendementsglas. Dat vermindert het warmteverlies door de ramen met maar liefst 80% in vergelijking met enkele beglazing.

Ook kleine isolatiewerken lonen de moeite. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de zolder. In niet-geïsoleerde leidingen verliest het water sneller z’n temperatuur, waardoor u dus ook sneller warm water moet bijvullen.

Weet u niet precies welke plaatsen u wel moet isoleren, en welke niet? Aarzel niet om advies in te roepen van een architect of een vakman. Ook in de meeste bouwhandels zal men u goede raad kunnen geven.

Stap 5. Schakel een EPB-verslaggever in

Omdat de overheid zich ervan wil verzekeren dat u de minimumeisen hebt opgevolgd, bent u verplicht om een EPB-verslaggever aan te stellen die de werken controleert. De EPB-verslaggever houdt toezicht op de isolatie- en ventilatiewerken, en berekent of het gebouw voldoet aan EPB-eisen.

Na de werken stelt hij een EPB-aangifte op, op basis van de gedane vaststellingen en documenten zoals de facturen en de plannen van de architect. Deze aangifte moet u indienen als bewijs dat u voldoet aan de EPB-eisen.

Die verslaggever kan uw architect zijn, maar u bent niet verplicht om via hem/haar te werken. U kan bijvoorbeeld ook terecht bij een ingenieur. Een lijst van verslaggevers vindt u op epb-verslaggever.be

Stelt de verslaggever vast dat u niet aan de eisen voldoet, dan kan u zware boetes krijgen. Tot voor kort kwamen overtreders er vanaf met een waarschuwing, maar die tijd is voorbij. Sinds oktober 2007 moeten ze verschijnen op een hoorzitting en eventueel een boete betalen van 250 euro.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels