Isover lanceert kwaliteitslabel voor na-isolatie

Isolatie, Nieuws

Isover komt met het eerste kwaliteitslabel voor na-isolatie van spouwmuren. Uit onderzoek blijkt dat er in België nog meer dan een miljoen woningen staan die voor na-isolatie van spouwmuren in aanmerking komen.

Deze techniek staat weer volop in de belangstelling, wegens vrij eenvoudig, snel en onmiddellijk renderend. ISOVER heeft nu als eerste producent van isolatiemateriaal een partnership opgericht met een aantal aannemers die daarvoor een speciale erkenning hebben. ‘Yello by ISOVER’ is dan ook een unieke kwaliteitsgarantie waarmee wordt geanticipeert op de premies en regelgeving.

Onderzoek

Volgens een onderzoek van de UGent zijn er in België nog meer dan een miljoen woningen die voor zo’n na-isolatie van spouwmuren in aanmerking komen, een enorm potentieel op het vlak van het energetisch verbeteren van bestaande woningen. Uit de resultaten van deze studie blijkt ook dat er ook geen vochtdoorslag is na het vullen van de spouw met isolatiemateriaal en er is een verlaging van het risico op condens en schimmel bij koudebruggen.

Energiezuinig wonen

Een goed geïsoleerde ‘schil’ (dak, ramen en muren) is de eerste voorwaarde om energiezuinig te kunnen wonen. De ‘spouwmuur’ werd vanaf de jaren ’60 populair om het vocht van de slagregens in ons land het hoofd te bieden. In een latere fase werd de spouw ook gebruikt om isolatie aan te brengen. Met het verfijnen van de inblaastechniek kunnen nu dus ook oudere woningen in één klap flink wat plaatsen klimmen op de energieschaal. De techniek werd al bedacht in de jaren ’80, maar verdween in de jaren ’90 wat naar het achterplan door de lage energieprijzen. Vandaag is dat niet meer het geval.

Na-isolatie van de spouw kan met meerdere materialen, maar glaswol is er uitermate voor geschikt omdat het ademt, geen vocht opneemt en dus de geleiding van vocht van de buiten- naar de binnenmuur voorkomt.

Els Bleus van ISOVER: “Na-isolatie van de spouw vergt een minimale inspanning voor een maximaal resultaat. Veelal kan de klus op 1 dag afgerond worden, het uitzicht van de woning verandert niet, je verliest geen woonruimte en er zijn geen kap- of breekwerken. De glaswolvlokken worden via kleine gaatjes in de voeg ingeblazen, die achteraf netjes weer worden opgevuld. Om sporen te vinden van de inblaastechniek zal je goed moeten speuren. Je ziet het dus niet, maar je voelt het dus wel – ook aan je energiefactuur.”

Subsidies

Vanaf 1 januari 2012 voorziet de Vlaamse overheid in een premie van 6 euro/m2. “Bij een uitvoeringskost van ongeveer 25 euro is dat dus zeker en vast de moeite. Je mag ook niet vergeten dat de investering een onmiddellijk effect heeft op je energiefactuur, het leefcomfort en tenslotte ook de verkoopwaarde van de woning”, aldus Els Bleus. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels