Je badkamervloer onderhouden

Je badkamervloer onderhouden

Badkamer en wellness, Interieur, Vloeren en plinten

Tegels, natuursteen, hout... De vloer is een essentieel element in de badkamer, ongeacht het materiaal. Je moet er dan ook goed zorg voor dragen zodat hij niet beschadigd raakt, te starten met een goed onderhoud.

Het goed onderhouden van de badkamervloer is een kunst. Vooral omdat er verschillende materialen zijn, die elk een speciaal onderhoud vereisen.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn vrijwel onverwoestbaar en bestand tegen vocht maar niet altijd krasvast. Zand en haar kunnen voor beschadiging zorgen. De hardheid – de sterkte van het oppervlak – is daarom van cruciaal belang. Gebruik voor het onderhoud geen vette zeep. Dat maakt de tegel mat.

Natuursteen

Als dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek met een beetje natuurzeep. Laat warm water niet op de vloer of de muren drogen, want dat kan leiden tot kalkaanslag. Is je douche bekleed met natuursteen, spoel hem dan na elke douchebeurt na met koud water.

Hout

Meerlaags parket is eenvoudig te onderhouden: even schoonmaken volstaat. Afhankelijk van het gebruik en bijgevolg de slijtage, breng je na een paar jaar wel best een nieuwe laag olie of vernis aan.

Bamboe

Een bamboevloer heeft een natuurlijke, warme uitstraling en vereist weinig onderhoud. Een droge of licht vochtige doek en een natuurlijk product zijn voldoende. Na enkele jaren kan een nieuwe laag olie nodig zijn. Een geverniste bamboevloer vraagt nog minder onderhoud.

Kurk

Het onderhoud van een kurkvloer is vrij eenvoudig. Ga er regelmatig eens over met een vochtige doek en gebruik een keer per maand een voedend product, verdund in water, voor een lange levensduur. Om de twaalf jaar moet je een nieuwe vernislaag aanbrengen.

Lees ook > Hoe reinig je een geverfde muur?

Coating

Mortex is waterdicht, maar moet wel met was of zeep ingesmeerd worden, net als tadelakt.

Microtopping vereist nauwelijks onderhoud wanneer het eenmaal is aangebracht, zelfs niet in vochtige ruimtes.

Polyurethaan

PU-vloeren hebben geen speciale zorg nodig: eens grondig spoelen met water is voldoende. Als de vloer vuil is, gebruik dan een veelzijdig onderhoudsproduct, zolang het maar niet vettig is, om geen matte laag op de vloer achter te laten.

Polyester

Wanden en vloeren uit polyester kan je eenvoudig reinigen en afspoelen met water. Vermijd vettige producten, die een doffe laag op het polyester achterlaten.

Vinyl

Vinyl is zeer makkelijk te onderhouden: gewoon afvegen met een vochtige doek.

Tekst Agnes Mus
Beeld Duravit

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels