Je droomkeuken in vijf stappen

Je droomkeuken in vijf stappen

Keuken

We zetten je op weg met praktisch advies om in vijf stappen je droomkeuken uit te denken.

Stap 1: bepaal je behoeften

Bepaal nauwkeurig je behoeften; kook- en leefgewoonten zijn doorslaggevend voor de inrichting van je keuken.

Wil je een echte ‘werkkeuken’ waar je intensief kan koken? Dan is vooral de functionaliteit van je keuken erg belangrijk. De ergonomie bijvoorbeeld: de hoogte van het werkblad moet rekening houden met jouw lengte en met een gezonde lichaamshouding.

Dat geldt ook voor de grootte van het werkblad; je rekent het best op een totale lengte van minimum 3 lopende meter.

De tendens van de woonkeuken is nog steeds in opmars. De grenzen tussen de keuken en de eetkamer vervagen en de twee ruimtes lopen door elkaar. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan het werkblad van het eiland doorlopen zodat er een eettafel ontstaat.

Wil je een (beperkte) scheiding tussen keuken en zitruimte? Dan is een halfhoge wand een ideale ruimteverdeler. Zo blijf je contact hebben met de woonkamer, maar blijft de keuken toch enigszins afgezonderd.

Bovendien kan je de muur nog een functie geven: luidsprekers aan de kant van de woonkamer of bordverf (verf waarop je, eenmaal opgedroogd, met schoolkrijt kan schrijven) aan de kant van de keuken om de boodschappen op te noteren.

Stap 2 : maak een plattegrond

Het is belangrijk dat je de verschillende zones in een keuken (voorbereiden, koken en wassen) in de juiste schikking groepeert.

De drie belangrijkste handelingen in een keuken zijn voorbereiden, koken en wassen. Daarnaast heb je ook nog ruimte nodig om voorraad op te slaan en bestek op te bergen. Voorzie dit alles in een duidelijke plattegrond. Wanneer je de verschillende zones groepeert en juist indeelt, bespaar je een hoop tijd én afstand.

Voor je begint met koken heb je ingrediënten nodig en kookgerei. Na het afwassen, moet alles weer op z’n plaats. De voorbereidingszone kan je dus het best plaatsen tussen ‘wassen’ aan de ene kant en ‘koken’ aan de andere kant.

Dan de kookzone. Koken en bakken: dat omvat zowel de toestellen zoals de kookplaat, de oven en de microgolfoven als toebehoren zoals potten, pannen en bakplaten. Idealiter hoort ook het kookbestek hierbij. Deze zone kan je makkelijk aan het uiteinde van de keuken plaatsen, aansluitend bij de zone ‘voorbereiden’.

In de waszone plaats je de spoelbak en de vaatwasmachine, maar ook de afvalemmers en de verschillende schoonmaakproducten. Laat ook deze zone aansluiten bij de zone van het ‘voorbereiden’, zo kan je bijvoorbeeld snel groenten wassen én groenafval weggooien.

Tenslotte opbergen en voorraad. Voor de voorraad levensmiddelen en bestek allerhande kan je best voldoende ruimte voorzien. Het is handig beide zones te groeperen omdat al uw handelingen in de keuken hierbij beginnen én eindigen.

Wist je overigens dat je in laden meer kan opbergen dan op gewone schabben? Kies je bovendien voor extra diepe én extra brede laden, voor apothekerskasten die volledig uitrollen of voor oplossingen die de volledige diepte van een hoekkast benutten, dan creëer je nog meer opbergruimte.

Stap 3: maak een lijstje van de nodige toestellen

Welke grote toestellen mogen niet ontbreken in jouw keuken? Of wil je later nog een stoomoven, maar nog niet meteen? Laat er dan zeker ruimte voor vrij en voorzie een stopcontact of andere benodigdheden.

Keukentoestellen bestaan in alle maten en stijlen. Je kan ze dus perfect combineren met de rest van de keukeninrichting. Daarnaast kan je kiezen tussen inbouwtoestellen of losstaande modellen.

Kies je voor een modulaire keuken dan kijk je beter uit naar losstaande modellen zoals bijvoorbeeld een ‘Amerikaanse’ ijskast.

De belangrijkste toestellen in de keuken zijn: de dampkap, het kookfornuis, de oven, de koelkast, de diepvriezer, de vaatwasmachine, kranen en spoelbakken.

Stap 4: bepaal je stijl

Een echte evergreen en pure nostalgie, maar ze doet het nog steeds: de landelijke keuken. Ze doet denken aan een idyllische boerderij en combineert ruimte en gezelligheid met modern comfort. Accesoires zoals authentieke voorraadpotten, en een grote houten tafel zijn onmisbare onderdelen.

Bij een designkeuken ga je voor een strakke vormgeving in combinatie met de nieuwste keukentoestellen in inox uitvoering. Details zoals greeploze kasten en nieuwe materialen zoals beton of composieten werken het geheel af.

Ga je voor een uniek ontwerp? Dan kan je het best beroep doen op een architect of interieurarchitect bij het ontwerpen van jouw design keuken.

De moduleerbare keuken is onderverdeeld op basis van de verschillende keukenfuncties: voorbereiden, koken, wassen en opbergen. Elk onderdeel staat ‘los’ waardoor je makkelijk zelf de volgorde kan veranderen.

Je kan zelfs kiezen om de onderdelen op wielen te plaatsen, hoewel de trend tegenwoordig eerder naar keukenkasten op pootjes gaat. Dat is bovendien makkelijk in onderhoud én je kan makkelijk modules bijplaatsen.

Stap 5: leg je budget vast

Hoeveel geld wil je besteden aan een nieuwe keuken? De mogelijkheden zijn onbeperkt. Zo vind je al een keuken vanaf 2.000 euro, maar je kan ook zonder problemen meer dan 30.000 euro betalen. Wat maakt het verschil zo groot?

Zelf aan de slag is natuurlijk meteen dé manier om te besparen op je keukenbudget. Maar het is enkel weggelegd voor handige Harry’s… want een nieuwe keuken plaatsen is niet hetzelfde als een kast in elkaar zetten.

Zo moeten er bijvoorbeeld ook een afvoer worden aangesloten en inbouwtoestellen worden geplaatst. Denk dus zorgvuldig na voordat je zelf aan deze klus begint.

Wil je een unieke keuken op maat? Dan kan je een beroep doen op een keukenhandelaar, een installateur, een interieurarchitect of een schrijnwerker. Uiteraard heeft maatwerk een prijskaartje: leg vooraf nauwkeurig je budget vast.

De afwerking heeft een grote invloed op de prijs van je keuken. Kies je bijvoorbeeld meteen voor volledige indelingssystemen om je keukenkasten en -lades in te richten, dan betaal je daar extra voor. Handiger is wellicht om de afwerking geleidelijk in te voeren, en zo de kosten te spreiden.

Voor een keukenblad in marmer moet je heel wat dieper in je portemonnee tasten dan voor een laminaatwerkblad. Hetzelfde geldt voor kranen: een kraan uitgerust met een uittrekbare handdouche is erg handig maar ook prijziger dan een standaard eengreepsmengkraan.

Ook de keukentoestellen nemen een grote hap uit je keukenbudget. Je kan kiezen voor zogenaamde A-merken: merken die erg bekend en vaak ook duurder zijn. Of je gaat voor B-merken, deze zijn weinig of niet bekend, heel wat goedkoper en vaak ook van een degelijke kwaliteit. Grondig vergelijken is de boodschap!

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels