Je eigen badkamer inrichten en installeren in vijf stappen

Je eigen badkamer inrichten en installeren in vijf stappen

Badkamer en wellness

We nemen je bij de hand om in vijf stappen met concrete raad de badkamer van je dromen te realiseren.

1. Maak een plattegrond

Maak een schaaltekening van je badkamer en van de sanitaire toestellen. Zo zie je meteen hoeveel ruimte deze zullen innemen en waar je ze het beste kan plaatsen.

Vooraleer je daadwerkelijk begint te (ver)bouwen, is het belangrijk om precies te weten waar alle sanitaire toestellen zullen komen. Heb je nog geen toestellen? Maak dan nu je keuze.

De afmetingen en vormen zijn erg verschillend en bepalen dus de inrichting van je badkamer: een rechthoekig bad neemt een andere plaats in dan bijvoorbeeld een rond.

Heel handig is een plattegrond waarop je de toekomstige badkamer volledig in schaal tekent. Zo zie je precies hoeveel plaats alles zal innemen en hoeveel ruimte je overhoudt. Geef op de schets ook aan waar de deuren en ramen zich bevinden en of ze naar binnen of naar buiten draaien.

Leg ook de posities van radiatoren, aansluitpunten voor verlichting en andere kenmerken van het vertrek vast.

Daarnaast is het aangewezen aanzichttekeningen te maken van elke wand, zodat je concreet alle hoogtes kan bepalen, bijvoorbeeld de plaats van decoratiestrips, onder- en bovenkant van bovenkasten,…

2. Installeer leidingen en afvoerbuizen

Op basis van de plattegrond installeer je alle leidingen en afvoerbuizen voor water en verwarming. Maak een foto wanneer alles klaar is: bij latere problemen weet je precies waar de betreffende leiding zich bevindt en hoef je niet de hele vloer uit te breken.

Heel belangrijk bij het plaatsen van nieuwe leidingen is om deze zo kort mogelijk te houden. Zo bespaar je energie en beschik je sneller over warm water. Plaats daarom de warmwaterketel zo dicht mogelijk bij de badkamer.

Verbouw je een badkamer en werk je via bestaande leidingen, kijk dan nauwkeurig na of deze niet vertakt zijn en of ze zonder omwegen naar de plaatsen lopen waar je warm water nodig hebt.

Is dit niet het geval, dan kan het de moeite waard zijn om alsnog voor nieuwe leidingen te kiezen: directe, onvertakte leidingen besparen tot 13 procent op het energiegebruik!

Bij het plaatsen van de afvoerbuizen geldt één gouden regel: plaats deze nooit in een hoek van 90 graden. Dergelijke hoeken veroorzaken zeer snel verstoppingen en dat kan problematische situaties veroorzaken: wanneer je niet bij de oorzaak van de verstopping kan, moet de hele vloer worden uitgebroken.

Vervang ze door twee hoeken van 45 graden. Daarlangs spoelen haar en zeepresten vlot weg en zo verminder je aanzienlijk de kans op verstoppingen.

3. Bepleister de muur en het plafond

Bepleister de muur en het plafond of bezet ze met vochtbestendige gipskartonplaten. Voor muren waarop later tegeltjes worden geplaatst, is waterbestendige cementmortel aan te raden.

Een badkamer is een vochtige plaats en badkamermuren en -plafonds vereisen dan ook aangepast materiaal om vochtplekken, schimmel of barsten te vermijden. Voor het bezetten van de muur en het plafond heb je keuze uit twee toepassingen: pleisterwerk of vochtbestendige gipskartonplaten.

Pleisterwerk is duurzaam maar vereist vakmanschap. Tenzij je zelf in het vak zit, is het daarom ten zeerste aangeraden om dat werk te laten uitvoeren door een erkend aannemer. Dat maakt de prijs een stuk hoger, maar het voordeel is dat je muren en plafond nadien quasi onverslijtbaar zijn.

De muren waarop tegeltjes komen, rond het bad en de douche bijvoorbeeld, worden het best met cementmortel bepleisterd. Dat is meer waterbestendig dan gewone bepleistering. Dat is nodig omdat met de jaren de voegen tussen de tegels krimpbarsten vertonen en niet meer waterdicht zijn.

Gipskartonplaten zijn goedkoper en de plaatsing ervan is relatief eenvoudig. Mits enige handigheid kan je daar zelf voor zorgen. Het nadeel is dat ze minder duurzaam zijn dan pleisterwerk.

Je moet eerst goed de muur als ondergrond bestuderen. Kijk bijvoorbeeld na of de thermische isolatie in orde is. In oudere gebouwen bestaan de buitenmuren wel eens uit steense muren, die niet waterdicht zijn en condensatieproblemen veroorzaken.

Naargelang de problematiek dien je dan eerst nog te zorgen voor waterdichting, thermische isolatie en een absoluut dicht dampscherm.

Kies steeds voor vochtbestendige platen: gips, de basis van iedere gipskartonplaat, is niet bestand tegen een aanhoudende inwerking van vocht. Waterwerende gipskartonplaten, ook gekend als geïmpregneerde, groene of hydro-gipsplaten, zijn behandeld met een waterafstotend siliconenproduct en daardoor wel geschikt voor de badkamer.

Vochtbestendige gipskartonplaten zijn meestal groen van kleur en bestaan in verschillende diktes (9,5 en 12,5 mm). Hoe dikker de plaat, hoe steviger. Dikkere platen laten namelijk grotere overspanningen toe van drager tot drager.

4. Plaats de vloer- en wandbekledingen.

In principe kan elke vloerbekleding in de badkamer, al moet je ook hierbij rekening houden met het vocht. Tapijt is zeker geen aanrader: dat neemt het vocht op en zal daardoor snel schimmel vormen en een onaangename geur verspreiden.

Een houten parketvloer kan, op voorwaarde dat je kiest voor een vochtbestendige variant. De eventuele vloerverwarming is zeer bepalend voor de materiaalkeuze.

De meest gekozen, en wellicht ook handigste vloerbekleding voor badkamers, is een tegelvloer. Het aanbod is heel divers. Grote vloertegels, waardoor de badkamer een robuust uiterlijk krijgt, zijn erg in.

Maar je kan ook kiezen voor handgemaakte tegels, zoals de Portugese badkamertegels. Een erg moderne uitstraling krijgt je badkamer wanneer je voor tegels met verlichting kiest. Qua veiligheid is een licht gestructureerde anti-sliptegel aangewezen.

Het voordeel van marmeren tegels is dat ze heel eenvoudig zijn in onderhoud. Ze stralen ook luxe uit. Marmer is bestand tegen normale gebruiksbelastingen en bovendien ziet elke marmeren steen er anders uit wat je badkamer exclusief maakt. Nadeel is dat marmertegels vrij duur zijn.

Minder jonge mensen kiezen vaak voor tegels met een antisliplaag. Terecht: deze tegels zijn enorm slijt- en krasvast, goed te onderhouden en veilig.

Geglazuurde badkamertegels zijn dan weer geschikt voor ruimten die niet intensief belopen worden. Prima te onderhouden en vrijwel slijtvast, als ze van eerste keuze zijn.

Een andere vorm van badkamerbetegeling is die van de mozaïektegels. Door de verwerking in de vorm van matjes, zijn de toepassingsmogelijkheden eindeloos. Mozaïek is niet goedkoop.

Je kan er daarom bijvoorbeeld voor kiezen om slechts bepaalde gedeelten van de badkamer te betegelen. Mozaïek is te verkrijgen in vrijwel alle kleuren.

5. Plaats de sanitaire toestellen en het warmwatertoestel

Installeer het warmwatertoestel, alle sanitaire voorzieningen en de accessoires, zoals een handdoekenrekje. Al naargelang je ontwerp, kan het aangewezen zijn bepaalde toestellen eerst te installeren, nog voor het aanbrengen van bekledingen. Denk bijvoorbeeld aan een bad of een douche waar een muurtje rond komt.

Let goed op, want in de praktijk blijkt dat tijdens 50% van de installaties de toestellen beschadigd raken. Controleer ze dus grondig na de plaatsing.

Wanneer de toestellen en de bekledingen geplaatst zijn, volgt een belangrijk element in de waterdichting: het opvoegen van de toestellen. Dat moet zeer verzorgd en nauwkeurig gebeuren, met behoorlijk materiaal.

Voor toestellen met variërende belastingen, zoals een bad, wordt het opvoegen zelfs dubbel uitgevoerd: tussen toestel en ondergrond én tussen toestel en bekleding.

Een belangrijke stap tijdens het aanleggen van een badkamer is de keuze van het warmwatertoestel. Deze toestellen verschillen enorm in capaciteit, comfort, energiezuinigheid, rendement en kosten en het is dus zaak je keuze nauwkeurig af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Uit hoeveel personen bestaat je gezin, hoe vaak wordt de badkamer gebruikt?

Algemeen kan je kiezen tussen twee soorten: voorraad- en doorstroomtoestellen. Voorraadtoestellen, zoals een boiler, houden constant een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur in een geïsoleerd vat. Doorstroomtoestellen, zoals geisers, verwarmen het water op het moment dat het voor gebruik door het toestel stroomt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels