De keukentrends van 2015

De keukentrends van 2015

Keuken

De tijd dat keukens benepen kamertjes waren naast de eetkamer waar je in quarantaine stond te koken, is al lang dood en begraven. Keukens leven meer dan ooit en daarom worden ze ook steeds mooier en gezelliger. Zo ook in 2015.

Want dat is exact wat keukenfabrikanten willen bereiken: dat je gasten het aperitief gerust in de keuken kunnen gebruiken terwijl jij de laatste hand legt aan een feestmaal. Alleen weten zij ook dat dat niet heel gezellig is met een dampkap in overdrive of zielloos functioneel licht. Gelukkig liggen de oplossingen voor het rapen!

 

Slimme technologie

Het innovatieve werk van Novy zal een schokgolf veroorzaken in heel wat keukens. De fabrikant zocht naar nieuwe toepassingen voor haar afzuigkap en integreerde er een intelligent lichtarmatuur in. Ben je aan het koken? Dan krijg je functioneel licht waarmee je exact ziet hoe lang je steak nog moet bakken. Wanneer je het fornuis uitschakelt, hult je keuken zich in een zachter sfeerlicht.

 

Een tweede innovatie van Novy zijn de in het werkblad ingebouwde afzuigkappen. Doordat kookluchtjes daarmee via de vloer naar buiten gaan of zelfs gefilterd opnieuw je huis in gestuurd worden, zal je niet meer verplicht zijn een lompe dampkap boven je fornuis te hangen en komt volledige architecturale vrijheid in de keuken een stapje dichterbij.

 

Gezelligheid troef

Aperitieven, genieten van een zelf gekookte maaltijd en na het eten nog wat natafelen met een glas goede wijn: het zijn allemaal dingen die steeds meer in de keuken gebeuren in plaats van in de eetkamer. Dat betekent natuurlijk dat je keuken een plaats wordt waar het aangenaam vertoeven is.

Door verschillende innovaties is het nu perfect mogelijk zonder risico op permanente vlekken een hout- of natuursteenvloer in je keuken te leggen. Tenminste: een die er als twee druppels water op lijkt. Quickstep heeft bijvoorbeeld prima imitaties die je op het eerste zicht niet kan onderscheiden van het echte voorbeeld. Bovendien is de technologie zo ver gevorderd dat de vloeren (en voegen) niet doordringbaar zijn door water en dus perfect veilig bruikbaar zijn in de keuken. Dat is eens wat anders én pakken gezelliger dan een typische vinylvloer.

Voor extra gezelligheid kies je natuurlijk voor leuke details zoals muurstickers, mooie fruitschalen of open stockering in hippe rekjes, zoals die van Atelier Belge.

In de buitenlucht

 

We trekken de keuken steeds meer open, dus waarom zouden we onze tuin niet gebruiken? Die verhuis naar buiten hoef je bovendien niet voor te behouden voor die paar dagen per jaar dat het perfect barbecueweer is, want er komen steeds meer dingen op de markt die het er altijd comfortabel maken. Zo heeft Tinel een zonneluifel ontwikkeld dat niet alleen mee beweegt met de zon (zodat je op elk uur van de dag in de schaduw kan zitten), maar ook bescherming biedt tegen een occasionele regenbui. Bulthaup komt dan weer met een modulaire buitenkeuken die je volledig aan je eigen behoeftes kan aanpassen.

Ook buiten mag je het uiteraard gezellig maken en dat kan je bijvoorbeeld doen met vuurkorven, tuinmeubilair en stevige schalen die je buiten kan laten staan (zoals hier die van Alessi).

 

(EK)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels