Je woning afwerken met recuperatiematerialen?

Je woning afwerken met recuperatiematerialen?

Interieur

Materialen hergebruiken is niet alleen goed voor het milieu en je portefeuille, het brengt ook een bepaalde charme in huis die niet na te maken is in een fabriek. Een overzicht van veel voorkomende recuperatiematerialen en waar je moet op letten.

Deuren

Recente binnendeuren zijn verkrijgbaar in allerhande maten en types: van schilderdeuren tot glazen deuren uit kantoorgebouwen. Ook naar oude binnendeuren in massief hout, en uit verschillende periodes, hoef je niet lang te zoeken.

Waarop letten?
Soms moet het ontwerp van je woning afgestemd worden op de afmetingen van de deuren. Let bij je zoektocht ook op de draairichting: draaien de deuren naar buiten of naar binnen, zijn ze links of rechts scharnierend…? Ook al is het niet evident: tracht deuren te vinden met een passend deurkader en beslag.

Houten vloeren

Plankenvloeren en parket uit oude gebouwen zijn al jaren een vaste waarde bij handelaars in oude bouwmaterialen. Ook schuur- en scheepshout en wagonplanken mogen we tot de klassiekers rekenen. Zulke materialen kan je trouwens niet enkel gebruiken voor de vloer maar ook als wandbekleding.

Waarop letten?
De planken mogen niet te veel kromtrekken of aangetast zijn door schimmels of insecten. Hout dat erg vochtig is, moet je gedurende meerdere maanden laten drogen. Hou er ook rekening mee dat sommige soorten recuperatiehout een ruw oppervlak hebben.

Bij verlijmde vloeren mogen er geen resten lijm of teer op de planken of in de groeven zitten. Een zwevende parketvloer of vloeren die vastgenageld zijn op dwarsbalken kunnen daarentegen makkelijk gedemonteerd worden.

Stenen vloeren

Er zijn grote voorraden antieke vloeren in natuursteen op de markt. Heel populair zijn marmer, blauwe hardsteen en Bourgondische dallen. Sommige soorten natuursteen mogen niet langer ontgonnen worden en zijn daarom alleen nog verkrijgbaar als recuperatiemateriaal.

Waarop letten?
Oude stenen vloeren zijn meestal erg dik. Sommige dallen hebben diktes van wel 15 cm of meer en worden om die reden vaak verzaagd. De onderkant is ruw. Om de vloer te plaatsen, doe je best een beroep op een ervaren vakman.

Vloer- en wandtegels

Tegels behoren tot de meest voorkomende producten op de recuperatiemarkt: van terracotta- tot cement- en keramische tegels. Die laatste twee zijn verkrijgbaar in effen varianten of rijkelijk voorzien van motieven.

Waarop letten?
Klassieke tegels zijn meestal dikker dan hedendaagse. Van sommige partijen vind je – net als bij natuurstenen vloeren – maar een beperkt aantal vierkante meter terug. Als de tegels schoongemaakt verkocht worden, is de prijs hoger. Maar weet dat je wel aardig wat tijd bespaart.

Badkuipen en wastafels

Oude badkuipen in gietijzer zien er al eens aftands uit, ze zijn wel goed te restaureren. Hetzelfde geldt voor keramische badkuipen en wastafels, die net als stalen exemplaren ruim voorradig zijn. Ook spiegels, zeephouders en andere accessoires zijn veelvoorkomende producten.

Waarop letten?
Gezien het hoge gewicht van een gietijzeren badkuip moet mogelijk je vloer verstevigd worden. Heb je graag oude kranen, dan kan je die laten aanpassen of herstellen. Maar in de meeste gevallen wordt gekozen voor nieuwe kranen en loodgieterij.

Radiatoren

Gietijzeren radiatoren kunnen gedemonteerd, gereinigd en opnieuw worden gebruikt. Je vindt ze dan ook vlot terug bij handelaars in oude bouwmaterialen. Hedendaagse paneelradiatoren zijn makkelijk te vinden op de tweedehandsmarkt.

Waarop letten?
Oude gietijzeren radiatoren staan meestal op poten. Vraag de handelaar of de radiator gereviseerd is en of hij binnen of buiten bewaard is. In radiatoren die lange tijd buiten lagen, zit vaak water, waardoor roest ontstaat. Wanneer het dan vriest, ontstaan mogelijk ook barsten.

Verlichting

Uit de sloop van recente gebouwen komen veel bruikbare verlichtingstoestellen. Bij kantoorgebouwen gaat het om grote hoeveelheden identieke producten. Vaak zelfs van gereputeerde merken. Anderzijds zijn er ook wandarmaturen en pendels te vinden die je zo terugvoeren naar de jaren 1960 of 1970.

Waarop letten?
Elektrische veiligheid is een prioriteit. Sommige handelaars vervangen uit voorzorg alle kabels, stekkers, schakelaars en fittingen. Ook oude kantoorverlichting is met enige creativiteit vlot toepasbaar in huizen.

Scheidingswanden

Bram Tack

Kantoorgebouwen hebben zelden een lang leven. Sommige worden – jammer genoeg – al na 20 jaar afgebroken. Nog sneller gaat het met de kantoorinrichting. Het voordeel is wel dat er op die manier veel bruikbare elementen vrijkomen, waaronder ook scheidingswanden. Ook oude ramen, die je wegens strenge energienormen niet langer mag gebruiken, zijn perfect als room divider.

Waarop letten?
Ondanks het potentieel voor hergebruik, komen scheidingswanden vaak bij het afval terecht. Hou er rekening mee dat de afmetingen en aansluitingen zelden geschikt zijn om ze rechtstreeks in huis toe te passen.

Tekst Wim Deloof
Openingsbeeld © Rotor Deconstruction

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels