Je woning komt voortaan met een pas

Je woning komt voortaan met een pas

Actualiteit, Immo, Nieuws

Een paar maanden later dan voorzien, maar sinds begin december is het digitale paspoort voor woningen een feit.

De Woningpas is een online tool dat alle documenten en attesten van de woning bundelt. Denk maar aan het bodemattest, stedenbouwkundige uittreksels, de grondplannen, het energieprestatiecertificaat… Bij de verkoop van een pand moeten die verschillende attesten dus niet meer apart worden opgevraagd bij de verschillende instanties, wat toch wel een aanzienlijke administratieve demarche betekende.

Op termijn zal het ook mogelijk zijn om als eigenaar zelf informatie toe te voegen aan de Woningpas, bijvoorbeeld als je geïnvesteerd hebt in energiezuinige maatregelen of foto’s van renovatiewerken. En om die informatie te delen met anderen, zoals architecten en aannemers, maar ook geïnteresseerde kopers of huurders.

Als eigenaar hoef je hiervoor zelf niets te ondernemen. De bevoegde lokale en Vlaamse overheden zijn verantwoordelijk voor het bundelen van alle beschikbare data.

Homepass

Vanaf januari zal, naast de Woningpas, ook de Homepass zijn intrede doen, een privé-initiatief van een Antwerpse start-up en gelanceerd via Immovlan.

Het principe van de Homepass is hetzelfde als de Woningpas. Ze verzamelt eveneens alle nuttige documenten eigen aan de woning. Maar naast de officiële documenten en aktes van overheid en notaris, kan je er ook privédocumenten opslaan, zoals de polis voor de woningverzekering of het garantiebewijs van de ketel.

Het grote verschil is dat je zelf alle documenten moet opvragen en uploaden. De Homepass is ook vooral bedoeld om de communicatie tussen eigenaars en kandidaat-kopers te vergemakkelijken. Momenteel krijgt wie zijn woning te koop aanbiedt via Immovlan toegang tot de Homepass. Later zou de Homepass ook toegankelijk moeten worden voor andere eigenaars.

Voor Vlaanderen lijkt het wat dubbelop. Maar volgens de initiatiefnemers zou het mogelijk zijn om de Woningpas te integreren in de Homepass.

Tekst Sarah De Meûter

Beeld Century 21

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels