Je woning uitbreiden: bouwen met hout

Je woning uitbreiden: bouwen met hout

Bouwmethodes, Ruwbouw

Een woning uitbreiden in de diepte of de hoogte kan op de klassieke manier. Maar tegenwoordig zijn er heel wat alternatieve bouwmethodes die een streepje voor hebben op het metselen of lijmen van de extra woonruimte. Een daarvan is houtbouw.

Hout is al eeuwenlang een geliefd bouwmateriaal. Het heeft zijn nu dan ook al lang bewezen: het is relatief makkelijk te verwerken, licht en het droge bouwproces laat een snelle afwerking toe. Het feit dat een houtbouwproject voor de start virtueel gebouwd wordt in een 3D-tekening maakt dat alle materialen (zoals de ramen) op voorhand besteld kunnen worden en snel gemonteerd kunnen worden op de werf.

Hout heeft echter een lage thermische inertie, wat betekent dat het materiaal weinig of geen warmte opslaat. Als de zon naar binnen schijnt, zal de binnenlucht dus sneller opwarmen. In de winter is dat een voordeel, in de zomer wordt het op die manier echter snel te warm. Een aandachtspunt waar je de nodige aandacht aan moet besteden, bijvoorbeeld door een degelijke zonwering en een goed ventilatiesysteem te voorzien.

Lichte bouwmaterialen zoals hout hebben ook de eigenschap minder goed akoestisch te isoleren. Dit kan je oplossen door de afwerkingsmaterialen goed te kiezen en door zorg te besteden aan de akoestische isolatie. Een goede luchtdichting draagt alvast bij aan een beter akoestisch comfort.

Een misvatting rond hout is de brandveiligheid. Hout heeft een betere brandstabiliteit dan heel wat andere bouwmaterialen omdat het zichzelf bij brand beschermt door te verkolen.

Bouwen in hout kan op verschillende manieren. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken, troeven en aandachtspunten, die zich beter of minder goed zullen lenen tot jouw project.

Houtskeletbouw

(c) Arkana

Bij deze bouwmethode worden dragende wanden opgebouwd uit houten stijlen en balken. Een plaatbekleding aan weerszijden van dat skelet geeft de wanden de nodige stijfheid en dus stevigheid. De ruimte tussen die twee platen wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Het houten frame kan je aan de buitenzijde afwerken met eender welk materiaal.

+ De ruwbouw (muren en dak) kan door één firma gebeuren.

+ Zeer lichte constructie die het bestaande gebouw weinig belast.

+ Snelle montage op de werf met een lichte kraan.

+ Flexibel: achteraf makkelijk aan te passen.

+ Doe-het-zelvers kunnen binnen veel zelf doen.

– Intensieve voorbereiding: alle bouwkundige keuzes moeten vooraf gemaakt zijn.

– In het ontwerp is de nodige aandacht voor akoestiek vereist.

– Aan de binnenzijde is een voorzetwand nodig om een leidingenspouw te creëren. Je verliest een aantal centimeters, maar het biedt de nodige flexibiliteit in de plaatsing van de technieken.

– Zeer grote aandacht voor de luchtdichtheid vereist tijdens de uitvoering.

CLT – cross laminated timber

Vrij vertaald naar het Nederlands staat CLT voor kruislings gelamineerd hout. Tijdens het productieproces worden meerdere lagen massieve houten planken kruislings aan elkaar verlijmd. Dat biedt het voordeel dat de houten panelen sterk en stabiel worden en niet of nauwelijks zullen werken. Die stevige panelen maken dat CLT in sommige gevallen een beter alternatief is dan houtskeletbouw.

(c) CLT Outaouais

+ Grote architecturale vrijheid: grote openingen en overspanningen zijn vlot haalbaar.

+ Dunne dragende wanden mogelijk (vanaf 9 cm dikte), wat het systeem plaatsbesparend maakt.

+ Nog snellere bouwmethode dan houtskeletbouw.

+ Het hout (muren en plafonds) kan onafgewerkt blijven, dus snellere ingebruikname en minder afwerkingskosten.

+ De massieve panelen hebben een redelijke inertie en een goede luchtdichtheid.

– Duurder dan houtskeletbouw.

– De grootte van de panelen vereist een transport met een grote vrachtwagen en een kraan voor de plaatsing. De werf moet dus goed toegankelijk zijn.

– Intensieve voorbereiding: alle keuzes dienen vooraf gemaakt te worden, zelfs de uitsparingen voor leidingen en elektrische bedieningen worden al in het atelier uitgefreesd.

Houtschakelbouw

(c) Yannick Milpas / Systimber

Bij dit recente systeem van massieve houtbouw worden houten balken in massief vurenhout verticaal aan elkaar gekoppeld met behulp van gepatenteerde metalen afstandhouders. De individuele balken worden zo samengevoegd tot bouwpanelen. De afstandhouders hebben daarbij een dubbele functie: ze houden de balken op vaste afstand van elkaar en zorgen voor een zettingsvoeg tussen de balken om de natuurlijke bewegingen van het hout op te vangen. Twee verdoken EPDM-dichtingen in deze zettingsvoeg garanderen een goede luchtdichtheid van het bouwpaneel.

+ Grote architecturale vrijheid.

+ Hoge zichtkwaliteit van het hout, verdere afwerking is mogelijk, maar niet (onmiddellijk) nodig.

+ Mogelijkheid om doorlopende draagkrachtige wand-, vloer- en dakelementen te realiseren met onbeperkte afmetingen (maximale overspanning van de vloeren is wel beperkt tot 3,50 m).

+ Geschikt voor zowel aannemers als doe-het-zelvers. De verschillende elementen worden als bouwpakket met handleiding geleverd.

+ Geen kraan of andere hijswerktuigen nodig, dus geschikt voor moeilijk bereikbare werven.

+ Wanden en vloeren in houtschakelbouw zijn beperkt in dikte (vanaf 8 cm).

– Intensieve voorbereiding: alle bouwkundige keuzes moeten vooraf gemaakt zijn.

– In het ontwerp is de nodige aandacht voor akoestiek vereist.

 

Tekst Tim Vanhove

Copyright openingsbeeld (c) Yannick Milpas/Systimber

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels