Je woning uitbreiden: mag je raken aan de gemene muur?

Je woning uitbreiden: mag je raken aan de gemene muur?

Immo, Recht en financiën, Ruwbouw

Wil je tegen de achtergevel van je woning of op het dak een extra volume bijbouwen, dan kan het zijn dat je de gemene muur moet verlengen of verhogen. Maar kan dit zomaar?

Staat er al een wachtmuur, dan mag je die gebruiken voor je uitbreiding. Verkeert de muur in slechte staat, dan kan je er bijvoorbeeld een volwaardige, nieuwe dragende muur naast zetten. Je verliest dan wel al snel 16 tot 18 cm ruimte aan de binnenzijde en een aantal andere voordelen mis, maar deze oplossing kan bouwtechnisch soms de beste keuze zijn. Let wel, de muur “aanraken”, bijvoorbeeld om de voegen dicht te smeren, is volgens rechtspraak ingebruikname van de muur, en dus: betalen. Maak je gebruik van de gemene muur, dan moet je eerst nagaan wie de eigenaar is. Dat kan op het registratiekantoor of dat staat vermeld in de aankoopakte.

Samen eigenaar

Ben je samen met je buur eigenaar, dan kan je wettelijk gebruik maken van de volledige dikte van de muur, om er bijvoorbeeld balken in te laten steunen. Als eigenaar heb je ook het recht om de gemene muur te verhogen of te verlengen, zolang de werken je buur geen nadeel toebrengen. Is dat wel het geval, denk bijvoorbeeld aan een drastische vermindering van de lichtinval, dan heb je zijn toestemming nodig. Alle kosten van de verlenging of verhoging van de gemene muur zijn voor jouw rekening.

Enkel je buur is eigenaar

Is je buur de volledige eigenaar van de scheidingsmuur die je wil overnemen, dan moet je hem gemeen maken vóór de aanvang van de werken. Concreet stel je eerst een schriftelijke overeenkomst op met je buur en betaal je hem de helft van de waarde van de muur, bepaald door een architect of een landmeter. Zo’n overname moet geregistreerd worden bij het registratiekantoor, aangezien het om een stuk vastgoed gaat dat je koopt. Dat betekent dat je er ook registratierechten op betaalt.

Er staat nog geen gemene muur

In dat geval kan je er zelf een optrekken. Wanneer je de goedkeuring krijgt van je buur, dan omzeil je de termijn van het openbaar onderzoek voor een stedenbouwkundige vergunning. Maar zijn akkoord is niet vereist om de vergunning te verkrijgen. Een gemene muur optrekken is immers wettelijk.

Als “eerste bouwer” zal je de scheidingsmuur wel volledig zelf moeten bekostigen. In veel gevallen vergen bouwvergunningen een muur die “te paard” gebouwd wordt, zijnde een deel van de dubbele wand op het eigen perceel en het andere op het perceel van je buur. Wanneer je buur achteraf de wachtmuur wil overnemen, dan zal hij je daarvoor moeten vergoeden.

Tekst David Bitoune
Openingsbeeld © Reynaers Aluminium

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels