Jo Vandeurzen wil het woonaanbod voor jongdementen uitbouwen

Immo, Nieuws

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil overal in Vlaanderen woningen laten bouwen die specifiek zijn uitgerust om mensen op te vangen die al voor hun 65ste aan dementie lijden.

Dementie is een aandoening die hoofdzakelijk voorkomt bij bejaarden en niet zelden de oorzaak is om over te gaan tot opname in een woonzorgcentrum. Nochtans komt de ziekte ook sporadisch voor bij jongere mensen, waarvoor tot op heden een ontoereikend woonaanbod bestaat.

Men spreekt van ‘jongdementie’ als de vergetelheid toeslaat voor 65 jaar. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil iets doen aan de opvangnoden van deze doelgroep, aangezien ze zorg nodig hebben, maar desondanks ook vaak in staat zijn om zelfstandig te wonen.

“Het is de ambitie van de Vlaamse overheid om een specifiek woonaanbod voor personen met jongdementie te realiseren”, aldus Jo Vandeurzen. Als voorbeeld hiervan haalde de minister Het Anker aan in Tongeren, een kleinschalige woonvorm waar zeven jongdementen samen in één huis kunnen verblijven. Gezien de opening van het project in november, bracht Vandeurzen maandag al een bezoek. “Jongdementie gaat naar schatting over 1.800 mensen in Vlaanderen”, wist de minister.

“Omdat thuisopvang niet meer mogelijk is, zoeken we oplossingen als deze in Tongeren. Met een aanpassing in het Woonzorgdecreet wordt het overigens makkelijker om subsidiëring te krijgen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels