Jonge generatie droomt van eigen woning, maar kan ze niet betalen

Nieuws

Een te klein startkapitaal in combinatie met de verstrengde houding van de banken maakt het nog moeilijker om een woonlening af te sluiten. Toch blijven ook jongeren dromen van een eigen woning.

Woningen Blavier onderzocht samen met het studiebureau i-VOX de baksteen in de maag van de Belg. De opvallendste resultaten vielen op te merken in de leeftijdscategorie van de 25- tot 34-jarigen. Driekwart van hen heeft een budget van minder dan 250.000 euro, voor een vijfde lukt het niet om een woonlening af te sluiten.

Slechts 1 op 3 van deze categorie kan een startkapitaal van meer dan 50.000 euro op tafel leggen, een bedrag dat door de banken als eigen inbreng verwacht wordt.Ze moeten daarom hun toevlucht zoeken tot andere oplossingen of ze sluiten langlopende leningen af van 25 of 30 jaar.

Ondanks de grote en vaak moeilijk te realiseren investering, droomt de jongste generatie nog steeds van een eigen woning. Door de financiële beperkingen is men ook vaak verplicht om de woningplannen aan te passen aan de budgetrealiteit. Een derde van de 25- tot 34-jarigen beslist daarom om een kleinere woning te kopen of te bouwen dan aanvankelijk gepland. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels