Jongeren willen vooral huis kopen en renoveren

Jongeren willen vooral huis kopen en renoveren

Immo, Nieuws

Uit resultaten van een enquête uitgevoerd door Ik ga Bouwen blijkt dat jonge eigenaars eerder kopen en renoveren in plaats van zelf te bouwen.

De enquête werd uitgevoerd binnen de doelgroep van (potentiële) bouwers en verbouwers met een dergelijk hoog aantal respondenten dat resultaten en bewerkingen statistisch relevant zijn.

Uit de resultaten blijkt ten eerste dat 83 procent van de bevraagden eigenaar is van een woning. Slechts 9 procent huurt een woning en de overige bevraagden wonen in bij ouders of familie.

Verschil tussen jong en oud

Hierin kunnen we een opsplitsing maken tussen jongere (jonger dan 30 jaar) en oudere (ouder dan 50 jaar) bevraagden. Bij de jongere bevraagden is slechts 49 procent eigenaar van een woning, tegenover 96 procent bij de oudere. De overige 50 procent wordt bij de jongere bevraagden verdeeld tussen een woning huren (27 procent) en inwonen bij familie (23 procent).

Bouwen of kopen en renoveren?

Van de mensen die eigenaar zijn van een woning, heeft 43 procent gebouwd waarvan de helft dat heeft gedaan met behulp van een aannemer. Bijna de helft van de eigenaars hebben hun woning gekocht en gerenoveerd. Slechts 7 procent heeft de woning instapklaar gekocht.

Hier komt het generatieverschil opnieuw sterk naar voor. Oudere eigenaars hebben vooral gebouwd, terwijl jongere eigenaars eerder kopen en renoveren. De helft van de jonge eigenaars (jonger dan 30) heeft de woning gekocht en gerenoveerd tegenover slechts 33 procent van de oudere eigenaars (ouder dan 50). (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels