Jouw eigen zwembad: droom of werkelijkheid?

Zwembad en wellness

Genieten van een verfrissende duik in je eigen zwembad: voor veel mensen is het niet langer slechts een droom. Zwembaden worden alsmaar beter betaalbaar dankzij het grote aanbod en de verschillende types.

Genieten van een verfrissende duik in je eigen zwembad: voor veel mensen is het niet langer slechts een droom. Zwembaden worden alsmaar beter betaalbaar dankzij het grote aanbod en de verschillende types.

Als je de aanleg of aankoop van een zwembad overweegt, moet je goed je budget kennen en neem je best contact op met een vakman. Zelfs wanneer je om budgettaire redenen een heleboel werken zelf zal uitvoeren, dan nog is het zeker de moeite waard om het hele plan te overlopen met een professionele installateur.

Plaats

De plaats waar je het zwembad in je tuin zal leggen is vaak een eerste moeilijke beslissing. Wil je het zwembad dichtbij het huis om bijvoorbeeld spelende kinderen in de gaten te houden of wil je het eerder discreet achter in de tuin plaatsen?

Heel vaak dien je hier rekening te houden met opgelegde regels van het gemeentebestuur. Alleszins ligt een zwembad ideaal in volle zon en moet je opletten voor de windrichting. Als de wind vrij spel heeft, zal het water sneller afkoelen. Een ingesloten plek is warmer.

Een goeie tuinarchitect kan je advies geven bij het opmaken van het ontwerp om de perfecte plaats voor het zwembad aan te geven binnen het groene geheel van de tuin.

Doel

Wat wil je met je zwembad bereiken? Ook deze vraag is zeer bepalend bij de aankoop. Ben je vooral op zoek naar afkoeling of wil je sportief zwemmen? Om baantjes te trekken of te zwemmen tegen een krachtige jetstream zal je zwembad helemaal anders uitgerust zijn dan wanneer je rustig wil dobberen op een luchtmatras of alleen maar wat wil plonzen.

Om heerlijk te ontspannen kan je voorkeur ook uitgaan naar een verwarmde en verlichte spa. Nog een andere manier om waterpret te beleven is zwemmen in een zwemvijver waar je in het zuivere, zachte, chloorvrije water tussen mooie waterplanten zwemt.

Veiligheid

Voor welk type zwembad je ook kiest, je moet steeds voldoende veiligheidsmaatregelen treffen. Kinderen zijn niet in staat zichzelf te redden, en verdrinkingsongevallen gebeuren nog te vaak.

Zorg er dus voor dat een kind dat niet of niet goed genoeg kan zwemmen altijd een reddingsvest draagt. Laat nooit kinderen zwemmen zonder toezicht en geef de verantwoordelijkheid van toezicht ook niet door aan iets oudere kinderen.

Investeer in degelijk beveiligingsmateriaal:

– plaats een stevige omheining hoog genoeg om het zwembad met een deurtje en een veiligheidslot om te vermijden dat jonge kinderen ongemerkt bij het zwembad kunnen komen.

– bijkomend kan je een alarminstallatie plaatsen: bij een infraroodsysteem gaat het alarm af wanneer iemand door de lichtstralen loopt. Je kan ook een systeem plaatsen dat een alarm geeft wanneer het waterpeil plots stijgt.

– het zwembad afdekken heeft niet alleen als voordeel dat het water warmer blijft en dat er geen vuil in komt, het is bovendien ook veiliger. Afdekkingen bestaan er in allerlei uitvoeringen en in alle prijsklassen. Het is heel belangrijk dat de afdekking correct geïnstalleerd wordt. Er bestaan modellen waarvan men zegt dat zowel kinderen als volwassenen veilig over de overdekking kunnen lopen, maar toch blijft alertheid en oplettendheid altijd de boodschap.

– je kan ook kiezen voor een overkapping. Om dit systeem als veilig te beschouwen, moet je net zoals bij de afdekking in de gaten houden of de overkapping wel degelijk dichtgemaakt is. Het is wellicht de duurste vorm van beveiliging maar je zwemseizoen zal langer duren omdat je langer kan genieten van een warm zwembad.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels