Kachels en haarden: wat is geschikt brandhout?

Kachels en haarden: wat is geschikt brandhout?

Energie, Kachels en inserts, Nieuws

Door de lagere buitentemperaturen en de vroege duisternis kruipen we al eens vaker gezellig voor het haardvuur. Wat veel eigenaars van houthaarden en -kachels echter nog vaak onderschatten, is het belang van kwalitatief brandhout. Want ook de modernste kachels werken pas optimaal als ze gestookt worden met het juiste hout.

Droog hout

Met droog hout (minder dan 20 procent vocht) bekom je een mooie vlam en haal je een beter rendement. Onder droog hout verstaan we hout dat 2 à 3 jaar gestockeerd werd op een droge, verluchte plaats. Gekloofd hout levert betere prestaties op. Met een vochtigheidsmeter uit de doe-het-zelfzaak kan je snel het vochtgehalte van je hout meten. Wist je trouwens dat bij vochtig hout veel rook vrijkomt en weinig warmte?

Onbehandeld hout

Bij geschilderd, gevernist of behandeld hout komen veel giftige stoffen vrij. Dit hout is dus niet geschikt voor je kachel of haard. Bovendien dreigen je toestel en het rookkanaal sneller vuil te worden.

Aangepaste houtsoort

Hout van naaldbomen is geen geschikte kandidaat voor je houtkachel, tenzij je regelmatig het rookkanaal proper wil maken. Kies liever voor harde houtsoorten zoals eik, beuk, es, haagbeuk, kersenhout en hout van fruitbomen.

Aangepaste afmetingen

Houtblokken met een maximale diameter van 10 cm zijn ideaal en zorgen voor een efficiënte verbranding.

Aangepaste temperatuur

Houtblokken die je rechtstreeks van je opslagplaats buiten in de haard deponeert, zijn koud en branden minder goed. Breng je brandhout dus voldoende op voorhand naar binnen en leg het in de buurt van je kachel (maar ook niet te dicht) zodat het op temperatuur kan komen.

 

Tekst Vanessa Uyttenhove

Openingsbeeld © Barbas Bellfires

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels